Audi dobil najvišje ocene za varnost

Sreda, 01 Julij 2009

Audi je prejel najvišje ocene za varnost v štirih kategorijah: modela Audi A4 in Audi Q5 sta na poskusnih trčenjih Euro NCAP (New Car Assessment Programme), kjer so uvedli nove, še ostrejše pogoje, s petimi zvezdicami dosegla najvišjo možno oceno. Odlične naletne lastnosti je potrdila tudi ameriška Nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu (NHTSA), saj je obema voziloma podelila pet zvezdic v vseh ocenjevalnih kategorijah. Ameriška organizacija za varstvo potrošnikov Zavarovalniški inštitut za varnost v prometu (IIHS) je poleg tega audi Q5 razglasil za »Top Safety Pick« – najboljši nakup z ozirom na varnost.

Po Audijevih modelih A3, A4, A6 in Q7 je bila tudi modelu Q5 podeljena najvišja ocena uglednega ameriškega Zavarovalniškega inštituta za varnost v prometu (IIHS). Audi je tako prvi avtomobilski proizvajalec na svetu, ki je že petič osvojil prestižno priznanje »Top Safety Pick«. Inštitut IIHS po naročilu ameriških zavarovalnih družb ugotavlja raven varnosti osebnih vozil. Pri testiranjih izvaja simulacijo čelnega in bočnega trčenja ter naleta od zadaj.

Vozilo prejme certifikat »Top Safety Pick« le, če doseže najvišje ocene v vseh treh kategorijah, poleg tega pa mora imeti serijsko vgrajen elektronski stabilizacijski program (ESP).

Najzahtevnejša preizkušnja v okviru poskusnih trčenj inštituta IIHS je simulacija bočnega trčenja. V bok testnega vozila se s hitrostjo 31 milj na uro (50 km/h) zadene gibljiv objekt, ki predstavlja tipično ameriško športno terensko vozilo. Po trku analizirajo strukturne deformacije ter kinematiko in obremenitev potnikov. Audi Q5 je pri tem izstopal z izjemno majhno obremenitvijo potnikov, saj komponente iz jekel visoke in najvišje trdnosti zagotavljajo odlično stabilnost karoserije. Usklajeno krmiljenje zadrževalnih sistemov, ki se prilagajajo posamezni naletni situaciji, in do osem zračnih blazin dodatno zmanjšuje nevarnost poškodb.

Inštitut IIHS pri simulaciji naleta od zadaj ocenjuje obremenitev vratu in hrbtenice. Sistem integriranih vzglavnikov in optimalna zasnova sedežev v audiju Q5 zmanjšujeta nevarnost poškodb v predelu vratnih vretenc. Inštitut IIHS pri testiranju ne ocenjuje lastnosti vozila v primeru hitrega naleta od zadaj. Zadnja vzdolžna nosilca, zadnji kolesi in pragova audija Q5 pri tem programirano absorbirajo in odvajajo naletno energijo. V zaščitenem delu pred nosilcem zadnje preme je rezervoar za gorivo – ko senzor zazna trk, se črpalka za gorivo izključi. 

Audi Q5 je tako kot audi A4 prejel najvišjo oceno pet zvezdic na poskusnih trčenjih Euro NCAP. Pri ocenjevanju je bil uporabljen nov, širši ocenjevalni sistem. Mednarodna organizacija za presojo varnosti novih vozil Euro NCAP, ki jo sestavljajo zastopniki evropskih ministrstev za promet, avtomobilskih klubov, zavarovalnic in organizacij za varstvo potrošnikov iz različnih držav, ocenjuje naletne lastnosti novih vozil. Stopnja zahtevnosti teh testiranj tradicionalno presega določila evropske zakonodaje.  

Organizacija Euro NCAP je v februarju 2009 uvedla strožja merila: rezultat testiranja zdaj poleg ocene zaščite odraslih potnikov zajema tudi oceno zaščite otrok in pešcev ter stopnje aktivne varnosti.

Oba modela, Audi A4 in Audi Q5, sta prejela visoke ocene v vseh kategorijah: vozili sta na primer v simulacijah čelnega in bočnega trčenja ter naleta od zadaj pri ocenjevanju zaščite odraslih potnikov dosegli 93 % oz. 92 % možnih točk. Tudi pri varnosti otrok sta se odlično izkazali s 84 % vseh možnih točk. To je seveda prepričljiva potrditev kompleksnega varnostnega koncepta, ki odlikuje Audijevo novo, t.i. »modularno vzdolžno vgradnjo«, na kateri temelji tudi zasnova limuzine srednjega razreda A4 in športno terenskega vozila Q5.

Pri Audiju veliko pozornosti posvečajo tudi varnosti peščev in kolesarjev oz. motoristov. V sprednjem delu audija A4 so pred prečnim nosilcem odbijača vgrajene penaste obloge, deformacijske cone so odmerjene zelo velikodušno, pločevina ima definirane deformacijske lastnosti, sprednja blatnika pa nista fiksno pritrjena. Vse to ublaži morebitne posledice trčenja. Audi A4 s tem kot eden prvih avtomobilov izpolnjuje vse nove japonske in evropske zakonske predpise za zaščito pešcev.

Za preprečevanje nezgod pri Audiju ponujajo obsežen paket za zagotavljanje pasivne varnosti. Pri testiranjih Euro NCAP sta audi A4 in audi Q5 prepričala z učinkovitim, serijsko vgrajenim elektronskim stabilizacijskim programom (ESP) in opozorilnikom za nepripete varnostne pasove na sprednjih sedežih. Kot dodatna oprema pa je na voljo še veliko inteligentnih asistenčnih sistemov.

To je npr. prilagodljivi tempomat z radarskim senzorjem in funkcijo zaviranja Audi braking guard, ki voznika v več stopnjah aktivno opozarja, da se približuje spredaj vozečemu vozilu in da obstaja nevarnost trčenja. Takšna sistema sta tudi asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu Audi lane assist in asistenca za menjavo voznega pasu Audi side assist. Tudi smerno prilagodljivi žarometi, ki omogočajo boljšo osvetlitev cestišča, veliko prispevajo k večji varnosti.

Visoko stopnjo varnosti audija A4 in audija Q5 je prepričljivo potrdilo tudi testiranje ameriške Nacionalne uprave za varnost v cestnem prometu (NHTSA): obema voziloma je ta ameriška agencija v skupaj štirih ocenjevalnih kategorijah podelila najboljšo oceno (pet zvezdic) pri simulaciji čelnega trčenja s hitrostjo 35 milj na uro (56 km/h) in bočnega trčenja z gibljivim objektom s hitrostjo 38,5 milj na uro (62,5 km/h). Audi A4 se je tudi v dodatni ocenjevalni kategoriji – varnost v primeru prevračanja vozila – izkazal z najboljšim rezultatom petih zvezdic, audi Q5 pa je zaradi svoje terenske zasnove in višjega težišča osvojil štiri zvezdice. Sodeč po rezultatih testiranj, se ameriški strokovnjaki za varnost povsem strinjajo s svojimi evropskimi kolegi: audi A4 in audi Q5 sodita med najvarnejše avtomobile svojega razreda.

 

Porsche Slovenija