Audi strankam omogoča preizkus pilotirane vožnje v modelu A7

Petek, 21 Julij 2017

Audi je včeraj pričel izvajati šesttedensko vozno kampanjo, v kateri izbranim strankam in ljubiteljem znamke omogoča 45 kilometrov pilotirane vožnje v konceptnem pilotsko vodenem audiju A7. Štart in cilj vožnje sta na letališču München. S tem želi Audi javnosti že danes omogočiti vpogled v mobilnost prihodnosti.

Testne vožnje za stranke z audijem A7 piloted driving concept – z vzdevkom Jack – se bodo začenjale na razstavnem prostoru myAudi Sphere na münchenskem letališču. Nato bo pot vodila po avtocesti A9, ki je del digitalnega avtocestnega preizkusnega poligona. Po njej A7 vozi s hitrostjo do 130 km/h, pospešuje, zavira ter prediktivno, tekoče in v sodelovanju z ostalimi udeleženci v prometu menja vozne pasove. Pri običajnem prometnem toku bo pilotirana tura trajala približno 60 minut, v vozilu pa bo ves čas prisoten Audijev strokovnjak. Audi bo sodelujoče po vožnji povprašal za njihovo mnenje: njihovi občutki bodo vključeni v razvoj prihodnjih avtomatiziranih voznih funkcij.

Audi potencialne testne voznike nagovarja preko različnih komunikacijskih kanalov. To poteka preko strani družbenih omrežij, ki jih upravlja Audi Deutschland. Poleg tega je družba Audi Business Innovation GmbH med uporabniki prestižne mobilnostne storitve Audi on demand izžrebala srečneže, ki se bodo lahko udeležili testne vožnje. Tudi udeleženci programa zvestobe Miles and More lahko svoje zbrane milje unovčijo za vožnjo z Jackom.

Audi je od leta 2015 testno vozilo Audi A7 piloted driving concept uporabil že na treh celinah. Izkušnje, pridobljene na testnih vožnjah z Jackom, so bile vključene v razvoj pilotirane vožnje. Posebnost pri njej je osrednji krmilnik asistenčnih sistemov (zFAS), ki iz podatkov, ki jih prejme iz vseh senzorjev, nenehno izračunava podobo okolice. Kot sestavni del serijske opreme bo krmilnik zFAS (v velikosti prenosnega računalnika) prvič na voljo v novem audiju A8, ki je zasnovan za visoko avtomatizirano vožnjo v skladu s standardom SAE Level 3. Audi AI pilot za zastoje bo vozniku omogočal, da bo na hitrih cestah v gostem prometu s hitrostjo do 60 km/h nalogo vožnje predal avtomobilu.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper