Audi je zagnal proizvodnjo svojega prvega električnega SUV-ja, modela Audi e-tron

Aleksander Praper Torek, 04 September 2018

V ponedeljek je v Audijevi tovarni v Bruslju stekla serijska proizvodnja modela Audi e-tron, prvega Audijevega SUV-ja na izključno električni pogon. Na hitrih polnilnih postajah ga bo mogoče polniti s polnilno močjo do 150 kW, kar mu bo po 30 minutah omogočilo pripravljenost na  naslednjo daljšo etapo. Audi bo električni avto javnosti prvič pokazal 17. septembra na svetovni premieri v San Franciscu.

Peter Kössler, Audijev direktor proizvodnje, in Patrick Danau, tiskovni predstavnik poslovodstva družbe Audi Brussels, sta pospremila skrivnostno zakriti model Misano rdeče barve s tekočega traku. Peter Kössler je ob tem komentiral: "Audi e-tron je pionir v pravem pomenu besede. Ponaša se z inovativnimi tehnologijami, kot so virtualna zunanja ogledala, klasične Audijeve odlike s področja voznih lastnosti in dinamike pa združuje s tehnološkim napredkom, ki presega sam avto. Tako smo tudi našo tovarno v Bruslju za proizvodnjo električnega avtomobila temeljito posodobili. To je na svetu prva, certificirano brezogljična velikoserijska proizvodnja prestižnega vozila." Patrick Danau pa je dodal: "Audi je za model Audi e-tron številne kompetence vzpostavil znotraj podjetja ter je samostojno razvil tako baterijsko tehnologijo kot tudi pogon. Mnoge korake v proizvodnji so si zaposleni zamislili na novo, jih načrtovali in realizirali."

Družba Audi Brussels skrbi za izenačevanje vseh emisij, ki nastajajo v proiz­vodnji in na lokaciji. V prvi vrsti za to skrbijo z obnovljivimi viri energije, pa tudi z okoljskimi projekti. V tovarni so od poletja 2016 korak za korakom temeljito preuredili karosernico, lakirnico in montažo ter postavili lastno proizvodnjo baterij. Samovozni transportni sistemi baterije za električne avtomobile po načelu 'just in sequence' (v pravem zaporedju) dostavljajo na montažno linijo. Zaposleni v Bruslju so za Audijev prvi povsem električno gnani avtomobil opravili skupno 200.000 ur usposabljanja.

Audi bo svetovno premiero Audija e-tron iz San Francisca v živo prenašal18. septembra ob 5.30 uri na povezavi www.e-tron.audi.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper