Audi uvaja novo označevanje modelov

Četrtek, 12 Oktober 2017

Audi bo po vsem svetu poenotil označevanje moči za svoja vozila. Imena modelskih serij od Audija A1 do Audija Q7 ostajajo nespremen­jena, znotraj modelskih serij pa bodo enotne dvomestne kombinacije številk nadomestile dosedanje različne oznake tipov. Novo označevanje odraža moč posameznega motorja in velja tako za vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem kot tudi za modele s hibridnim in električnim pogonom.

Referenčni podatek za nove oznake tipov je pogonska moč posameznega modela v kilovatih (kW). Audi pri tem svojo paleto modelov deli na več zmogljivostnih stopenj, ki jih ponazarjajo dvomestne kombinacije številk. Kombinacijo številk 30 bomo videli na zadku tistih modelov, katerih razpon moči je od 81 do 96 kW. Številka 45 bo označevala razpon moči od 169 do 185 kW. Dvomestne številke za označevanje moči se bodo višale korakoma po pet, vse do oznake 70, ki označuje najvišji zmogljivostni razred - nad 400 kW. Številkam bodo dodane oznake za tehnologijo motorjev, torej TFSI, TDI, g-tron ali e-tron. Na primer audi Q2 s 85-kilovatnim bencinskim turbomotorjem, bo nosil oznako Audi Q2 30 TFSI.

Zakaj so se odločili za spremembo označevanja, je razložil Audijev direktor prodaje in trženja dr. Dietmar Voggenreiter: "Z naraščanjem vloge alternativnih pogonskih tehnologij se bo pomen gibne prostornine kot dejavnika zmogljivosti v očeh naših kupcev zmanjševal. Jasna logika prihodnjega označevanja glede na pogonsko moč omogoča diferenciacijo zmogljivostnih stopenj."

Novo označevanje se začenja to jesen, z novo generacijo audija A8. Temu bodo sledile vse nove modelske serije, ki bodo od začetka prodaje naprej oprem­ljene z novimi oznakami za moč. Nove avtomobile iz že obstoječih modelskih serij pa bo Audi na novo označil do menjave modelskega leta poleti 2018. Izjema bodo le vrhunski športni modeli S in RS ter Audi R8, ki bodo ohranili svoje klasične oznake in s tem poudarili njihovo mesto v samem vrhu ponudbe modelov.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper