Audi je vodilni ponudnik štirikolesnega pogona v segmentu prestižnih vozil

Sreda, 07 Februar 2007

Vsak tretji Audi je opremljen s štirikolesnim pogonom quattro. To pomeni, da je družba Audi leta 2006 dosegla zgodovinsko vrednost: 33,1 odstotka prodanih avtomobilov je bilo opremljenih s stalnim štirikolesnim pogonom quattro. Tako so v Audiju v zadnjem letu izdelali 306.318 avtomobilov (2005: 219.288), s čimer se je družba iz Ingolstadta vpisala med vodilne proizvajalce štirikolesnega pogona na tržišču..

Finančni in organizacijski direktor družbe Audi AG Rupert Stadler je ob tej priložnosti povedal, da “quattro pomeni več kot le vlečno silo – pomeni čustvenost, varnost in dinamiko, pomeni tehnično zmogljivost in občutek dinamičnosti. Audi je doslej izdelal že več kot 2,3 milijona modelov s pogonom quattro – to pa je številka, ki govori sama zase.”

K povečanju deleža vozil s pogonom quattro je največ prispevala uvedba Audija Q7 – v primerjavi z letom prej se je delež vozil s štirikolesnim pogonom povečal za šest odstotnih točk. V letu 2006 so v Audiju izdelali kar 72.188 športnih terenskih vozil (SUV) s pogonom quattro. Tudi modelska družina RS4 se je s 7.639 izdelanimi avtomobili (2005: 569) v primerjavi z letom prej znatno povečala.

“Pri nobenem izdelovalcu prestižnih avtomobilov ni delež vozil, opremljenih s stalnim štirikolesnim pogonom, tako velik kot pri Audiju,” je povedal direktor trženja in prodaje pri družbi Audi AG Ralph Weyler. “To velja še zlasti za limuzine in modele Avant. Od tekmecev nas ločuje, da so vsi naši modeli iz aktualnega programa vedno na voljo tudi s stalnim štirikolesnim pogonom.”

QATTRO– pregled zgodbe o uspehu:

    * Zamisel: avtomobil, ki pogonsko moč porazdeljuje na vsa štiri kolesa, lahko na vsakem kolesu zbere več moči za bočno vodenje kot avtomobil s pogonom na sprednji ali zadnji kolesi; premišljena vlečna sila in stabilnost pri vožnji skozi ovinke.
    * Spomladi leta 1977 se je začel "štirikolesni projekt", katerega cilj je bil izdelava izjemno zmogljivega modela Sportcoupé s stalnim štirikolesnim pogonom.
    * 3. marca 1980 se je v soju žarometov na ženevskem avtomobilskem salonu predstavil prvi Audi quattro; konec leta 1980 se je začela prodaja štirikolesnega pogona – ta je nemudoma postal uspešnica.
    * Od leta 1982 so se paleti modelov s štirikolesnim pogonom postopoma pridruževali novi modeli: Audi 80/90, Audi Coupé in Audi 100/200.
    * Modeli S s pogonom quattro od leta 1990 naprej poudarjajo Audijevo dinamično podobo.
    * Za modele RS4, Q7 in R8 je na voljo najnovejša generacija pogona quattro. Pogonska moč se v razmerju 40 : 60 porazdeljuje med sprednjo in zadnjo premo. To pomeni še večjo živahnosti, skorajda brez zaznavnega vpliva na krmiljenje.
    * Audi s pogonom quattro je bil v rallyju od leta 1982 do 1984 nepremagljiv, saj je osvojil kar 4 naslove svetovnega prvaka.

 

Porsche Slovenija