Audi predstavlja najbolj okolju prijazen dizelski motor na svetu

Petek, 20 Julij 2007

Audi bo sredi leta 2008 najbolj okolju prijazen dizelski motor na svetu vključil v serijsko proizvodnjo. Novi motorji TDI s sistemom za ultranizke emisije združujejo moč in vlečno silo sodobnih motorjev TDI z izjemno majhno porabo goriva in s še nedoseženo nizkimi emisijami. Tako že ob začetku serijske proizvodnje izpolnjujejo najstrožje mejne vrednosti, ki jih je v prihodnje mogoče pričakovati v Evropi. Tako kot je Audi že leta pred začetkom veljavnosti izpušnega normativa Euro 4 in pred trenutno predlaganim normativom Euro 5 izpolnjeval vse sprejete zahteve, tako bo ta znamka s štirimi krogi tudi v prihodnje določala smer razvoja na področju inovativnih tehnologij..

Inovativni motor TDI je za Audi bistven sestavni del celostne tehnološke strategije. „Pomen motorja TDI kot visoko učinkovite vrste motorja bomo neprestano povečevali. V prihodnje bomo med velikoserijske modele vključili tudi izvedbe e z zmanjšano porabo goriva – bodisi z motorji TDI bodisi z bencinskimi motorji z najsodobnejšo tehnologijo TFSI,“ je povedal Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG.

Uspehi na osnovi maksimalne učinkovitosti
„Audi ima pri dizelskih motorjih pionirsko vlogo. Z visoko učinkovito tehnologijo TDI smo od leta 1989 naprej do danes opremili več kot 4,5 milijona vozil. S to tehnologijo v prototipih dirkalnika R10 TDI smo pravkar že drugič z dizelskim motorjem zmagali na preizkušnji 24 ur Le Mansa. Dirkalniki Audi R8 z direktnim vbrizgavanjem bencina TFSI so bili tam uspešni petkrat. Pomembna spoznanja iz športnega avtomobilizma smo prenesli neposredno v serijsko proizvodnjo,“ je poudaril Michael Dick, predstojnik za tehnični razvoj pri družbi AUDI AG. „Tako bomo v športnem avtomobilizmu in na cesti dokazali, da so motorji TDI in TFSI resnično sinonim za maksimalno učinkovitost, užitek v vožnji in varčnost.“

Audi z najnovejšo generacijo motorjev TDI znova potrjuje, da je njegov cilj mesto vodilnega na področju najsodobnejše dizelske tehnologije: ko je Audi leta 1989 prvič vgradil motor TDI v osebni avtomobil, je postavil pomemben mejnik v zgodovini tehničnega razvoja. Audijevi motorji TDI so hitro postali sinonim za suvereno vlečno silo in maksimalno učinkovitost, obenem pa so določali smernice za celotno avtomobilsko industrijo. Vse do danes nobeni drugi motorni tehnologiji ni uspelo v realnih pogojih prekositi moči in majhne porabe, ki sta značilni za turbodizelski motor z direktnim vbrizgavanjem goriva.

Dosledna strategija za vse modele
Audi je sedaj z novo generacijo motorjev TDI ponudil dokaz za optimalno ustreznost prihodnjim zahtevam in za potencial te napredne motorne tehnologije: Zaradi izboljšanega postopka zgorevanja in vgradnje sistema za ultranizke emisije nova generacija motorjev TDI že danes izpolnjuje zahteve izpušnega normativa BIN 5, ki velja v ZDA, in tudi stroge normative, ki jih v prihodnje lahko pričakujemo v Evropi.

Audi bo dosledno strategijo TDI začel uresničevati leta 2008 s trilitrskim motorjem V6 za Audi A4 in Audi Q7. Ta motor z močjo 176 kW (240 KM) in vrhunskim navorom 500 Nm (Audi A4) oz. 550 Nm (Audi Q7) bo prepričal s suvereno dinamiko in s porabo goriva, ki je glede na vrhunske zmogljivosti izjemno majhna. Kmalu bodo sledili tudi drugi modeli – do leta 2010 bo Audi novo tehnologijo ponudil tudi za druge modele in v drugih zmogljivostnih razredih.

Inovativna tehnologija za najnižje emisije
Ta nova tehnologija znamke Audi dviguje princip TDI, ki združuje direktno vbrizgavanje goriva in turbopolnilnik in ki se je izkazal že v več milijonih vozil, na novo raven. Audijevi inženirji, ki se ukvarjajo z razvojem dizelskih motorjev, so v najnovejši generaciji motorjev TDI­ združili celo vrsto inovativnih ukrepov. Novi sistem vbrizgavanja preko skupnega voda je opremljen s piezo vbrizgalnimi šobami in gorivo vbrizgava s tlakom 2.000 bar. Tudi visoko učinkovit povratni vod izpušnih plinov ter izboljšano polnjenje valjev občutno znižujeta emisije izpušnih plinov pred katalizatorjem. Novost, ki si zasluži še posebej veliko pozornost, so senzorji za zgorevalni prostor, ki so tudi v svetovnem merilu uporabljeni prvič in ki omogočajo še natančnejše uravnavanje postopka zgorevanja – še ena inovacija iz tovarne Audi.

Nadaljnji dokaz, da najnovejšo generacijo motorjev TDI odlikuje okolju prijazna napredna tehnologija, je sistem za ultranizke emisije. Ta sistem zmanjša emisije dušikovih oksidov za vse do 90 odstotkov. Za delovanje sistema za ultranizke emisije je potrebna raztopina AdBlue – biološko razgradljiv dodatek. Ta raztopina se v minimalni količini vbrizga pred katalizator DeNOx. Celotni sistem za ultranizke emisije je sestavljen iz katalizatorja, modula za odmerjanje raztopine AdBlue, rezervoarja za AdBlue, ogrevanih cevi in senzorskega sistema. Obsežen sistem za prečiščevanje izpušnih plinov nadalje vključuje dodatni oksidacijski katalizator in visoko učinkovit uravnavani filter za trdne delce.

Velik potencial za zmanjšanje porabe goriva po vsem svetu
Zaradi najnižjih emisij so s temi sodobnimi dizelskimi motorji z direktnim vbrizgavanjem lahko opremljena vozila po vsem svetu – celo v ameriški zvezni državi Kaliforniji, kjer so zahteve glede mejnih emisijskih vrednosti izredno stroge. V primerjavi s povprečjem, ki ga v ZDA dosegajo bencinski motorji, motorji TDI porabijo do 35 odstotkov manj goriva. Tehnologija dizelskih motorjev tako lahko bolj kot katerakoli druga aktualna motorna tehnologija prispeva k zmanjšanju porabe fosilnih goriv in k zmanjšanju nastajanja toplogrednih plinov, ki povzročajo negativne klimatske spremembe. Audi bo v drugi polovici leta 2008 nove modele ponudil tako v ZDA kot v Evropi.

Obsežen paket za zmanjšanje emisije CO2
Izpopolnjevanje motorjev TDI je za Audi del celostne tehnološke strategije za nadaljnje zmanjšanje emisije CO2 in drugih emisij pri vseh modelih. Obenem Audi razvija potencial svojih sodobnih motorjev z notranjim zgorevanjem: bencinski motorji TFSI z direktnim vbrizgavanjem in s turbopolnilnikom že danes – tako kot dizelski motorji TDI – prepričajo s porabo goriva, ki je v primerjavi s tekmeci nadvse varčna.

Tako bodo v prihodnje številni Audijevi modeli z motorji TDI in TFSI imeli inovativen sistem za upravljanje z energijo, ki bo faze zaviranja (tudi faze zaviranja z motorjem) uporabljal za pridobivanje in shranjevanje električne energije. Obenem bo v skladu z visokimi Audijevimi zahtevami glede udobja razvit nov sistem za zagon in izklop motorja.

Izvedbe e med velikoserijskimi modeli
Izredno natančna dela na celotnem vozilu so omogočila občutno zmanjšanje porabe goriva. Izboljšan kotalni upor, dodatno zmanjšan zračni upor, posebej zasnovana prestavna razmerja menjalnika, manjše trenje in izpopolnjeni pomožni agregati so le nekatere od lastnosti oz. komponent, s katerimi Audi dosledno izboljšuje učinkovitost celotne palete svojih vozil. Z velikim navorom pri nizkem številu vrtljajev Audijevi bencinski in dizelski motorji z direktnim vbrizgavanjem nudijo najboljše pogoje za izboljšano zasnovo menjalnika, ki omogoča vožnjo pri največjem izkoristku goriva in moči motorja.

Najboljši primer za uspešnost te strategije so izvedbe e, ki so že vključene v serijsko proizvodnjo. Audi A3 1.9 TDI e na 100 km v povprečju porabi le 4,5 l goriva (kombinirana vožnja), emisija CO2 pa znaša 119 g/km. V prihodnje bo Audi ponudbo teh visoko učinkovitih izvedb močno razširil. Med velikoserijskimi modeli bo izvedbe e ponudil z motorji TDI in TFSI.

Hibridni sistemi za več modelov
Za specifične zahteve in za posamezne trge optimalno rešitev predstavlja hibridni sistem. Audi razvija hibridne sisteme za več modelov in jih bo predvidoma vključil v serijsko proizvodnjo, pod pogojem, da bo to kupcem prineslo prepričljive prednosti. Audi je že leta 2005 kot študijo predstavil hibridno različico modela Audi Q7, ki ima v pogonskem sklopu med motorjem in menjalnikom integriran elektromotor. Ta Audi Q7 kot pravo hibridno vozilo lahko poganja izključno bencinski motor ali izključno elektromotor, možno pa je tudi kombiniranje obeh agregatov. Pri zaviranju (tudi pri zaviranju z motorjem) se kinetična energija pretvori v električno energijo, ki se shrani v akumulatorju in po potrebi porabi za pogon vozila.

Prizadevanja za boljša goriva
Goriva imajo v okviru načrtov za zmanjšanje emisij CO2 odločilno vlogo. Poleg etanola ali zemeljskega plina so pomembna predvsem goriva naslednje generacije, ki jih sintetično pridobivajo iz biomase ali zemeljskega plina. Ta goriva izboljšujejo postopek zgorevanja v motorju in tako omogočajo bistveno boljše emisijske vrednosti.

Še posebej zanimiva je biomasa SunFuel. Pri zgorevanju tega goriva se sprosti največ toliko ogljikovega dioksida, kot ga je bilo pri predelavi rastlin v gorivo SunFuel odvzetega iz ozračja. Gradnja prvih objektov za proizvodnjo tega goriva trenutno že poteka. Audi v okviru koncerna Volkswagen v veliki meri podpira prizadevanja za uporabo boljših goriv.

Alternativne vrste goriv
Alternativne vrste goriv po vsem svetu dobivajo vedno večji pomen. Tako na primer zemeljski plin v različnih državah vedno bolj uporabljajo kot energijski vir z malo CO2 in ugodno ceno. Audi je razvil koncept za uporabo komprimiranega zemeljskega plina (CNG). Ta koncept temelji na motorju TFSI in tudi pri uporabi zemeljskega plina ohrani svojo moč in zagotavlja odlično vlečno silo. V primeru uporabe komprimiranega zemeljskega plina (CNG) je emisije CO2 mogoče zmanjšati kar za 20 odstotkov, užitek v vožnji pa pri tem ni nič manjši. Poleg tega sta kljub jeklenkam za zemeljski plin prostornina prtljažnika in vsestranska uporabnost vozila nespremenjeni.

Enako velja za gorivo etanol. Audijev motor je zasnovan tako, da ga lahko poganja gorivo s 85-odstotnim deležem etanola – ponovno brez sklepanja kompromisov pri dinamiki in športnosti. Pri tem je treba poudariti, da je emisija CO2  pri uporabi bioetanola druge generacije za celih 75 odstotkov nižja kot pri običajnem gorivu na osnovi nafte.

Odločilen vpliv voznika
Audi bo z raznolikimi tehničnimi rešitvami znova dokazal, da s svojo tehniko kupcem prinaša številne prednosti. Kljub temu je seveda tudi voznik tisti, ki z načinom vožnje lahko v veliki meri prispeva k zmanjšanju porabe goriva: vpliv individualnega načina vožnje na porabo in s tem tudi na emisije je lahko do 30-odstoten – pri primerljivi hitrosti in dinamiki. Odločilnega pomena sta ozaveščenost in pozornost voznika. Audi je dodatno pripravil posebne sisteme, s katerimi voznik lahko izboljša svoj način vožnje (z vidika porabe goriva). Eden od primerov za to je prikazovalnik prestav, ki na zaslonu vsakokrat prikaže optimalno prestavo glede na trenutno vozno situacijo. Na voljo je za izvedbe e in za model Audi A5.

Pritisk na gumb za večjo učinkovitost
S študijo Cross Coupé quattro je Audi predstavil vozilo, v katerem voznik s pritiskom na gumb v določenih situacijah lahko izbere nastavitev za poudarjeno varčno porabo goriva. Z nastavitvijo „efficiency“ delovanje motorja in menjalnika postaneta varčnejša, za porabo energije glavnih porabnikov električnega toka in komfortnih sklopov se določi omejitev, tempomat pa deluje s poudarkom na varčevanju z gorivom. Ta nastavitev, ki jo lahko izbere le voznik, nekoliko zmanjša moč in raven udobja. Poleg tega bo v prihodnosti navigacijski sistem z natančnejšimi podatki o poteh omogočal izrazito varčno vodenje do izbranega cilja.

Z okolju prijaznimi dizelskimi motorji in s celostno strategijo za povečanje učinkovitosti bodo športno-elegantni značaj, užitek v vožnji in vrhunska kakovost Audijevih modelov postali še izrazitejši, emisije pa se bodo še dodatno zmanjšale.

 

Porsche Slovenija