Audi pridobil nove proizvodne kapacitete

Torek, 20 Marec 2007

Audi potrebuje dodatne proizvodne kapacitete, ki bodo omogočile nadaljnjo rast v prihodnjih letih. Družba AUDI AG je zato prevzela vodenje tovarne v Bruslju. Danes je vodstvo podjetja v Ingolstadtu z belgijskimi sindikati podpisalo pismo o nameri. Audi osrednjo pozornost namenja povečanju produktivnosti v obstoječih nemških tovarnah in zagotavljanju delovnih mest.  S sporazumom „Audijeva prihodnost“ je Audi že aprila 2005 za nemške tovarne postavil standarde, ki zaposlenim v družbi AUDI AG zagotavljajo dolgoročno zaposlitev..

„Na področju prodaje, prihodkov in poslovnih rezultatov je Audi leta 2006 dosegel že enajsto rekordno leto zapored. Dobičkonosna rast je osnovni element naše podjetniške strategije, s katero bomo vsekakor nadaljevali. Veseli nas, da bomo s tovarno v Bruslju lahko razširili svoje kapacitete in tudi v prihodnjih letih še naprej intenzivno rasli. V bruseljski tovarni bomo proizvajali novi, mali Audi,“ je dejal Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG.

„Tovarna v Bruslju je dobila priložnost, da postane del Audijeve zgodbe o uspehu. To bo možno na osnovi dogovorjenega 20 % zmanjšanja stroškov za osebje, pri čemer se zanašamo na odlično kvalificiranost zaposlenih. Posebej razveseljivo je, da bomo sedaj z 2.200 zaposlenimi obdržali znatno več delovnih mest, kot je bilo prvotno predvideno,“ je pojasnil dr. Werner Widuckel, predstojnik socialne in kadrovske službe pri AUDI AG ter dodal: „Dogovor bomo sedaj brez zmanjševanja delovnih mest dosledno uresničili.“

V pismu o nameri so zapisani konkretni okvirni pogoji za novo kolektivno pogodbo. Ob konkurenčni tarifni in stroškovni strukturi bo v Bruslju konec 2009 oz. na začetku 2010 stekla proizvodnja novega, malega vozila Audi. V prehodnem obdobju od 2007 do 2009 bodo v Bruslju poleg Volkswagnovih modelov izdelovali tudi Audi A3. Podoben proces je že uspešno potekal od jeseni 2004 do konca leta 2005. Šlo bo za postopno zamenjavo modelov znamk Audi in Volkswagen. Tako bodo delovna mesta v bruseljski tovarni zagotovljena še naprej.

Peter Mosch, predsednik celotnega tovarniškega sveta družbe AUDI AG: „Glede prihodnosti smo optimistični. Celotni tovarniški svet in zaposleni pri Audiju smo prepričani, da bomo kos prihajajočim izzivom. Svoje nove kolegice in kolege iz Bruslja poznamo in cenimo. Želimo si, da bi Audi nadaljeval uspešno delo in da bi skupaj dosegli zastavljena cilja:  rast in zaposlovanje.“

„Za Audi ni pomembna samo konkurenčnost – med drugim na osnovi gibljivega delovnega časa ali z zmanjšanjem delovnih stroškov na uro – temveč tudi uvedba privlačnih ukrepov, kot so udeležba zaposlenih pri uspehu, pri čemer so kriteriji produktivnost, kakovost, stroški na vozilo in zdravstveno stanje,“ pravi predstojnik kadrovske službe Dr. Werner Widuckel. Audi bo kot delodajalec svojo priljubljenost še naprej povečeval na področju zdravstvenega managementa in ergonomskih delovnih pogojev. „Sem sodi tudi uvajanje skupinskega dela v okviru Audijevih proizvodnih sistemov ter kvalifikacijski programi in kontinuiran proces izboljševanja,“ je dodal vodja proizvodnje Frank Dreves. „Ko bo v bruseljski tovarni izpeljano predlagano prestrukturiranje, bo imela proizvodnja zadosten potencial za prevzem vodstva v avtomobilski industriji. Po besedah g. Drevesa naj bi po prestrukturiranju tovarna v Bruslju v koncernu Volkswagen izpolnjevala standard “Best in Class“.

Ustrezni dogovor so konec februarja podpisali zastopnik uprave Audi, vodstvo tovarne, zastopnik nadzornega sveta Volkswagna v Bruslju in sindikati. Na referendumu o tem je “za” glasovalo več kot 76 % zaposlenih. Vodja tovarne Norbert Steingräber: „Glasovanje nedvomno dokazuje, da bo tovarna v Bruslju po prestrukturiranju še odločneje odkorakala varni prihodnosti naproti.“

Audi je leta 2006 prodal približno 905.000 avtomobilov. Do leta 2015 bi moralo to število narasti na 1,5 milijona. To bo med drugim podprl tudi investicijski program 11,8 milijarde evrov v naslednjih petih letih. Paleta modelov se bo z današnjih 22 modelov povečala na 40 modelov.

 

Porsche Slovenija