Audi s študijo Q8 napoveduje terenskega kupeja

Sobota, 07 Januar 2017

Na Severnoameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu (NAIAS), v Detroitu, bo Audi predstavil študijo Q8 concept. Ta naj bi združevala lastnosti velikega SUV-ja in kupeja ter nakazovala nov segment v višjem avtomobilskem razredu.

Audi se bo s predserijsko študijo Q8 concept pridružil trendu križanja SUV-jev in kupejev. Na skici stranskega pogleda je opaziti le prednja vrata, kar bi lahko pomenilo, da bo Q8 edini veliki križanec z SUV-ji, ki bi dejansko bil kupejem soroden tudi po številu vrat in ne le po liniji strehe, kot to propagirajo pri BMW-ju in Mercedesu (ti imajo vedno kombi-limuzinskih 5 vrat). S tem bi Audi res ustvaril nekaj novega in ne neposredno nadaljevanje ideje, ki jo je BMW predstavil s prvim X6.

Vsekakor je oblika koncepta Q8 drugačna od dokaj podobnih silhuet pri konkurenčnima znamkama. Prednji del koncepta Q8 je na skici videti markantno in prepoznavno zaradi izstopajoče velike maske. Osem-kotni okvir mreže hladilnika je pomaknjen močno naprej ter občutno širši in bolj 3-dimenzionalen kot pri aktualnih Audijevih modelih. Nekateri oblikovalski elementi študije Q8 concept spominjajo na legendarni model Quattro iz 80. let - širok položen zadnji stebriček ter z ostro horizontalno linijo izbočeni blatniki. Ob ugibanju, kakšen bi bil pogonski sklop, je odgovor morda zapisan na spodnjem delu prenjega odbijača, kjer je z napisom "e-tron" oblikovalec predvidel elektriko.

"S študijo Audi Q8 concept na čelo naše serije Q stopa nov vrhunski model. Njegov dizajn jasno izžareva športnost in prestiž," je pojasnil glavni Audijev oblikovalec Marc Lichte. "Pri tem se nam zdi pomembno, da ima konceptni avtomobil kljub nizki strešni liniji prostorno notranjost s štirimi enakovrednimi sedišči."

Aleksander Praper