Audijev izvršni direktor je razkril svoje videnje digitalizacije mestne infrastrukture

Torek, 09 Junij 2015

Rupert Stadler, Audijev izvršni direktor, je na v govoru na Berlinski ekonomski konferenci poudaril, da je digitalizacija zgodovinska sprememba družbe, ki se ji je treba posvetiti sistematično, saj še vedno obstaja veliko nerazrešenih vprašanj na področju infrastrukture za transport, ki bi omogočila polno uporabnost mobilnih tehnologij.

»Ekonomija in politika morata skupaj oblikovati digitalno revolucijo,« je zahteval Stadler pred 2500 udeleženci konference. Mesta morajo biti prav tako pametna kot avtomobili prihodnosti. »Še vedno ni razvite niti 75 % infrastrukture, ki naj bi bila v uporabi leta 2050. To pa je velika priložnost za ustrezne standarde v operacijskih sistemih mest prihodnosti,« je dodal.

Za primer je Stadler navedel spletno tehnologijo mestnih semaforjev, s katero lahko audi izračuna optimalno hitrost za »zeleni val«: »Če bi bili vsi semaforji v Nemčiji povezani, bi lahko letno zmanjšali porabo goriva za 900 milijonov litrov, emisije CO2 pa za več kot milijon ton.«

Ena izmed prednosti mest prihodnosti, ki jo ima Audi že razvito, je samodejno parkiranje, kjer voznik izstopi iz avtomobila pred garažno hišo in avtomobil samodejno parkira. Na ta način so potrebni manjši parkirni prostori, saj ni potrebe po odpiranju vrat. To pa lahko pomeni za kat tretjino večjo kapaciteto garažnih hiš pri enaki kvadraturi.

Stadler je za konec še poudaril, da vidi inteligentno mobilnost v sodobni družbi kot velik izziv, saj rabimo skupno razumevanje družbe, kako si želimo uporabljati tehnologije za bolj varno, učinkovito, okolju prijazno in kakovostno življenje.
 

Aleksander Praper