Audijev najbolje prodajani model prejel certifikat za okolje

Četrtek, 08 Marec 2007

Najbolj zaželeni „avtomobilski certifikat za okolje“ je wuppertalski Inštitut za ekološke usmeritve podelil ravno modelu Audi A4 2.0 TDI . Najbolje prodajani model v programu znamke Audi je tako prejel odlikovanje za lastnosti izdelka, ki prizanašajo okolju, za proizvodnjo ob upoštevanju visokih standardov za varstvo okolja in kot vzoren primer recikliranja. „Audi je svojo usmerjenostjo k izpolnjevanju najvišjih zahtev prepričljivo potrdil tudi na področju varovanja okolja“, je presodil Inšitit za ekološke usmeritve. .

Že od leta 1997 znanstveniki tega neodvisnega inštituta ocenjujejo avtomobile in njihove  lastnosti, ki prispevajo k zmanjševanju vplivov na okolje; od leta 2006 inštitut podeljuje avtomobilski certifikat za okolje. Izbira inštituta temelji na obsežni analizi ekološke sprejemljivosti avtomobila. Poleg porabe goriva, emisij hrupa in škodljivih snovi analiza upošteva tudi ekološke kriterije v zvezi s proizvodnjo, nabavo, logistiko in recikliranjem avtomobila ter upravljanje z okoljem, kot ga je sistematiziral proizvajalec.  Pogoj za podelitev omenjenega certifikata je ta, da izdelek doseže vsak 90 odstotkov največjega možnega števila točk.

A4 2.0 TDI z močjo 103 kW/150 KM ima serijsko vgrajen filter za trdne delce. Uspešno povezuje ugodno porabo dizelskega goriva (6,0 l/100 km) in športne vozne lastnosti. V samo 9,7 sekunde doseže hitrost 100 km/h; najvišja hitrost znaša 212 km/h. „Iz ekološke perspektive sta model Audi A4 in 2,0-litrski motor TDI najprepričljivejša kombinacija“. S temi besedami so wuppertalski strokovnjaki zaključili svojo analizo.

 

Porsche Slovenija