BMW bo v prihodnosti stavil na električna vozila in avtonomno vožnjo

Sreda, 16 Marec 2016

Vodstvo Skupine BMW je predstavilo strategijo Number one>Next, s katero so opredelili svoje prioritete za prihodnost. Med pomembnimi spremembami je širitev modelne palete vozil BMW i, Projekt i 2.0 naj bi zagotovil vodilno vlogo med avtonomnimi vozili, širjenje digitalnih storitev naj bi olajšalo lastništvo avtomobilov, z novimi luksuznimi modeli pa naj bi nastopili v najbolj dobičkonosnih segmentih.

 

Skupina BMW je leta 2015 dosegla šesto zaporedno rekordno leto. Pretekli teden so na pompozni prireditvi obeležili začetek praznovanja 100-letnice znamke BMW, tokrat pa so predstavili še strategijo za prihodnost: Number one>Next, s katero želi BMW postati vodilni ponudnik 'premium' mobilnostnih storitev in izdelkov. Skupina BMW vidi v spremembah mobilnosti z digitalizacijo možnost, da postane mobilno življenje enostavnejše, varnejše in bolj priročno. Zato se nameravajo v prihodnjih letih osredotočiti na digitalno povezljivost med ljudmi, vozili in storitvami ter izboljšati trajnostno mobilnost.

Tehnološki fokus bo zato na področjih samodejne vožnje in električnih vozil. BMW i je doslej prodal že preko 50.000 hibridnih in električnih vozil. Pod novo oznako BMW iNext bodo združili nove možnosti avtonomnih vozil, digitalne povezljivosti in novo generacijo električne mobilnosti, lahke gradnje ter drugačno zasnovo notranjega dizajna. S tem napovedujejo nov BMW i model, ki naj bi »dvignil nivo premium individualne mobilnosti na novo raven.«

Od leta 2016 bo BMW ponujal sedem modelov, ki bodo imeli ali popolnoma električen pogon ali pluh-in hibridni pogon. Dodali bodo še roadster izvedbo modela BMW i8 ter modelu i3 z novo baterijo povečali doseg. Skupina BMW še naprej razvija tehnologijo gorivnih celic. Trenutna testna vozila imajo doseg 700 kilometrov. Pri BMW-ju verjamejo, da bo v prihodnosti vzporedno na voljo več različnih pogonskih tehnologij.

Projekt i 2.0 pomeni zelo ambiciozen vstop na področje avtonomnih vozil, zato bodo intenzivno razvijali digitalne mape z visoko ločljivostjo, tehnologijo senzorjev, tehnologijo oblakov in umetno inteligenco. Digitalne tehnologije bodo v prihodnosti namreč omogočale, da se bo avtomobil prilagajal lastniku, oziroma predvideval njegove potrebe.

Skupina BMW bo pod oznako Efficient Dynamics Next nadaljevala tudi razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem. Pomembna bo nadaljnja širitev že sedaj zelo obsežne palete. Med prvimi novostmi lahko pričakujemo BMW X7. Načrtujejo tudi širitev ponudbe vozil BMW M in BMW M Performance v bolj množične segmente.

Potem, ko nas je v Ženevi presenetilo, da je bilo BMW-jevo razstavišče brez znamke Mini, so o njej molčali tudi v okviru sporočila o bodoči strategiji. Niso pa pozabili omeniti znamke rolls-royce in njenega prehoda na aluminijasto konstrukcijo v letu 2018 (krepko, krepko za audijem in jaguarjem).
 

Aleksander Praper