Opel bo objavljal realne porabe in vgrajeval rešitve za zmanjšanje emisij

Četrtek, 31 Marec 2016

Opel je objavil, da bo junija začel samoiniciativno objavljati podatke o porabi, ugotovljene s preizkusnim ciklom WLTP, ki natančneje odraža pogoje pri vsakdanjih vožnjah. Od avgusta bo v nova vozila vgrajeval izboljšane selektivne katalizatorje SCR, kar bo zagotovilo znatno manjše emisije NOx pri realni uporabi.

Opel je predstavil podrobnosti pobude, za večjo preglednost, verodostojnost in učinkovitost, ki jo je napovedal lanskega decembra. Z letošnjim junijem bo začel ob uradnih podatkih o porabi in izpustih CO2 objavljal tudi informacije, ki odražajo posledice različnih načinov vožnje, kot jih zabeležijo med preizkusnim ciklom WLTP. Poleg tega bodo od avgusta naprej emisije NOx pri dizelskih motorjih zmanjševali s selektivnimi katalizatorji (SCR, Selective Catalytic Reduction). To predstavlja približevanje tako imenovani zakonodaje o izpustih pri dejanski vožnji (RDE, Real Driving Emissions), ki bo stopila v veljavo septembra 2017

Pri Oplu smo prepričani, da mora avtomobilska panoga ponovno pridobiti zaupanje s povečanjem preglednosti v odnosu do uporabnikov in uradnih organov.h pogojih vožnje,” je povedal izvršni direktor skupine Opel dr. Karl-Thomas Neumann. “Decembra smo predstavili smernice naših ukrepov, zdaj pa smo že pri podrobnostih. Evropsko unijo, države članice EU in druge evropske države pozivam, da pospešijo usklajevanje testnih pogojev in interpretacij rezultatov pri meritvah v dejanskih pogojih uporabe, ter tako prekinejo trenutno negotovost in dvome v rezultate preizkusov, ki jih je komaj mogoče primerjati med sabo.

Opel še bliže preizkusnemu ciklu WLTP

Od konca junija 2016 bo Opel poleg uradnih podatkov o porabi in emisijah CO2 za svoje modele – najprej za Astro – objavljal ugotovljene rezultate o dejanski porabi, pridobljene s preizkusnim ciklom WLTP. V teh rezultatih je prikazan razpon porabe z nižjo in višjo številko. Podatki bodo objavleni na posebni Oplovi spletni strani, kar bo prispevalo k večji preglednosti. V nadaljevanju leta bodo objavljeni tudi rezultati preizkusnih ciklov WLTP za druge modele.

Ttrenutni ‘Novi evropski vozni cikel’ (NEDC) bo v letu 2017 nadomestil sodobnejši standard ‘Svetovno usklajenega preizkusnega postopka za lahka gospodarska vozila’ (WLTP, Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure). WLTP je pomemben za zagotavljanje standardiziranih, ponovljivih in primerljivih rezultatov.

Manjše emisije dizelskih motorjev, skladnih s standardom Euro 6

Opel ukrepa tudi v smeri prihodnjega standarda RDE, kar vključuje zmanjšanje emisij NOx in izboljšanje s standardom Euro 6 skladnih dizelskih motorjev s selektivnim katalizatorjem (SCR). RDE je emisijski standard emisij v dejanskih voznih pogojih (Real Driving Emissions), ki dopolnjuje trenutne testne metode in meri emisije avtomobilov neposredno na cesti.

Dr. Neumann je poudaril: “Trdno sem prepričan, da bo dizelska tehnologija ohranila pomembno vlogo v Evropi samo pod pogojem, da bo industriji uspelo ostati na poti stalnih izboljšav. To je eden od vzrokov, da smo se odločili za uvedbo tehnologije SCR v celotni floti naših vozil od leta 2018 naprej. Tako ne bomo le govorili o ponovnem pridobivanju zaupanja, temveč tudi o strategiji ohranjanja prednosti evropske avtomobilske industrije pri dizelski tehnologiji.”

Začetek izvajanja izboljšave novih vozil s selektivnim katalizatorjem v skladu s standardom Euro 6 je trenutno načrtovan za avgust 2016. Dopolnili ga bodo prostovoljni ukrepi za večje zadovoljstvo uporabnikov, v katere bo vključenih 57.000 vozil s selektivnim katalizatorjem, ki že vozijo po evropskih cestah (Zafira Tourer, Insignia in Cascada). Tudi ta dejavnost se bo začela že junija letos.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper