Družinsko potovanje po 35 državah za samo 1000 evrov

Torek, 26 Junij 2007

Specialist za dolge vožnje Gerhard Plattner je v Škodini tovarni v Mladi Boleslav dobil mošnjo s 1000 evrskimi kovanci in zanimivo nalogo: s Škodo Roomster TDI (3-valjni motor s 59 kW) mora kot na družinskem potepanju obiskati 35 evropskih držav, stroški za gorivo pa ne smejo presegati navedenega zneska. . 

S seboj bo vzel toliko prtljage, kot bi jo 4-članska družina običajno vzela s seboj na dopust. Prtljaga bo resnična, družina pa ne – ženo na sovoznikovem sedežu in otroka na zadnjih sedežih bodo predstavljale lutke za poskusna trčenja. Njihova "telesna teža" ustreza telesni teži povprečne ženske in otrok starih 8 in 10 let. „Lutke smo uporabili zato, da bo vožnja tehnično ustrezala pravi družinski vožnji,“ razlaga Plattner. „Vendar pa mi med vožnjo nihče ne bo solil pameti, kako naj vozim, ali protestiral, če bom vozil 1.000 km brez postanka.“

Plattner je prepričan, da bo ob povprečni porabi 5 litrov na 100 kilometrov kljub polno naloženemu vozilu njegov proračun zadostoval za načrtovanih 15.000 kilometrov po 35 državah in da se v Škodino tovarno ne bo vrnil s prazno vrečo.

Pot, ki jo bodo prevozili Gerhard Plattner in njegova "družina:
Mladá Boleslav, Hamburg, Amsterdam, Bruselj, London, Pariz, Luxembourg, Ženeva, Andorra La Vella, Barcelona, Monte Carlo, Vatikan, San Marino, Ancona-Igoumenitsa (trajekt), Thessaloniki, Skopje, Edirne, Bukarešta, Brasov, Beograd, Budimpešta, Zagreb, Ljubljana, Dunaj, Bratislava, Uzgorod, Varšava, Vilna, Riga, Talin, St. Petersburg, Helsinki, Helsinki-Stockholm (trajekt), Oslo, Koebenhaven, Rostock, Berlin in Mladá Boleslav.

Skupno: 15.520 kilometrov.