Škodin novi kompaktni avtomobil bo Scala

Aleksander Praper Nedelja, 21 Oktober 2018

Škoda je s prvo skico in napovedjo imena oznanila, da razvijajo nov kompaktni model, ki predstavlja naslednji razvojni korak aktualnega oblikovalskega sloga in bo predstavljen še pred koncem letošnjega leta. Zanj so tudi že izbrali ime: Scala.

Škoda bo v A-segmentu torej nastopila s popolnoma novim 5-vratnim modelom, za katerega napovedujejo številne novosti tako glede videza kot tehnologij. Scala bo prva Škodina modelska serija na novi prečni modularni platformi MQB-A0, njen videz pa bo temeljil na oblikovni študiji Škoda Vision RS, ki so jo predstavili v Parizu.

Ime, ki so ga izbrali, ne izvira iz Milanskega teatra Scala, niti ne iz slovenskih gora. Nekateri se boste imena 'Skala' spomnili tudi iz bivše Jugoslavije, saj so od leta 1988 tako poimenovali zastavo 101. A Čehi so za izvor tega imena uporabili latinščino, saj 'scala' pomeni ‘stopnice’ ali ‘lestev’ in s tem predstavlja velik korak naprej. Češka novinka bo tudi prva evropska predstavnica svoje znamke, ki bo na sredini zadka namesto logotipa nosila stiliziran napis Škoda.

Z novim modelom je češka tradicionalna znamka tudi tehnološko naredila velik korak naprej in ponuja inovativno opremo, ki je bila do sedaj na voljo le v višjih razredih. Scala tako pooseblja vrednote znamke, ki jih povzame izraz ‘smart understatement’ (mi bi temu rekli ‘pametna zmernost’).

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper