Škoda napoveduje prenovo superba

Aleksander Praper Četrtek, 09 Maj 2019

Škoda bo še v maju predstavila prenovljeni model Superb. Svetovno premiero bodo pripravili v okviru svetovnega prvenstva v hokeju na ledu, v Bratislavi. Škoda bo prvič izkoristila svetovno prvenstvo IIHF za predstavitev, čeprav ga sponzorirajo že 27 let. Zanimivo je, da je to najdaljše sponzorstvo v zgodovini športnih svetovnih prvenstev.

Čeprav na prvi skici prenovljenega superba ni videti prav veliko sprememb, pa je opazen drugačen videz odbijača, z meglenkami integriranimi v kromirano letvico, sprememb bi znale biti deležne tudi luči in maska. Na zadku prenovljenega superba se bo Škoda odrekla svojemu logotipu in namesto tega namestila zgolj napis Škoda. Poleg olepšave videza bo superb doživel tudi tehnične posodobitve s številnimi elementi opreme, ki jih najdemo v vozilih višjih razredov.

Zgodovina superba kot Škodinega paradnega konja se začne že leta 1934 s proizvodnjo pra-Superba v tovarni Mladá Boleslav. Od leta 1947 izdeluje Škoda model Superb kot prvo vozilo v tovarni Kvasiny.  Latinska beseda "superbus" pomeni odličen, izvrsten, izjemen. Škoda je leta 2001, po več kot pol stoletja predaha, spet obudila to ime. Sprva so to storili z avtomobilom, ki je bil bolj ali manj podaljšan passat. Naslednja generacija je bila že povsem originalno zasnovana in prepoznavna, v aktualni generaciji pa so z zelo elegantnim, markantnim videzom segi še korak višje. Letos aprila je Škodin paradni model presegel mejnik 1 milijon izdelanih vozil.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper