Ferrari Clasiche praznuje 50-letnico 250 Berlinette

Sreda, 01 April 2009

Ferrari Classiche praznuje 50.obletnico 250 GT Berlinetta passo corto (s kratko medosno razdaljo) na Techno –Classici..

Da bi predstavil svojo dejavnost, je Ferrari Classiche na 21. sejem Techno –Classice 31. marca pripeljal kar štiri izjemne avtomobile. Na ogled sta kar dve 250 GT Berlinetti  passo corto, ki označujeta 50. obletnico legendarnega modela, ki so ga prvič predstavili javnosti na Avtomobilskem salonu v Parizu leta 1959. Obema berlinettama se pridružujeta še Pininfarinin 250GT in Superamerica.

Od leta 1959 je bilo narejenih 160 vozil 250GT Berlinetta, od tega 92 cestnih z jekleno karoserijo in 74 z aluminijasto karoserijo v verziji »Competizione« (tekmovalna vozila). Prvi dve razstavljeni vozili na Ferrarijevem razstavnem prostoru sta jekleni in s spričevalom o avtentičnosti.

Drugo vozilo je iz verzije »Competizione« in čudovit primer restavracijskega dela, ki so ga opravili v Ferrari Classiche. Projekt restavriranja zahteva naravnost pikolovsko raziskavo pred začetkom del od šasije navzgor.

Pininfarinin 250 GT je bil razstavljen na Ferrarijevem razstavnem prostoru v Essnu že pred dvema letoma. V svojih najboljših časih je bil to dirkalnik, kar je vidno na zunanjosti karoserije kot tudi na šasiji.  Po vztrajnih raziskavah se je ugotovilo, da prvi del šasije, popravljen po nesreči, ni skladen z izvirnim načrtom. Ravno tako je pri maski prihajalo do rahlih odstopanj oblike glede na original. Ob uporabi originalnih slik so ga v Ferrari Classiche restavrirali v prvoten videz, pa tudi barvo karoserije so spremenili v originalno belo.

Četrto vozilo na razstavnem prostoru pa je sodoben Ferrari, ki pa z nekaj svojimi karakteristikami vseeno sodi pod pristojnost oddelka Ferrari Classiche. Izjemni 2005 Superamerica, čigar značilnost je inovativna Revocromico ™ streha, je narejen na osnovi 575 Maranello. To je omejena serija modela, ki je bila narejena v 559 primerkih. Tako kot lahko Ferrari Classiche izda spričevalo o avtentičnosti za posamezne modele kot so Enzo Ferrari in 550 Barchetta Pininfarina, lahko izda potrdilo o avtentičnosti tudi za Superamerico. Še več kot to; vozilo je tudi zajeto v program  Ferrari Approved, ki zagotavlja kupcem rabljenih vozil duševni mir s preveritvijo 190 točk pred samim nakupom in ima poseben paket 12-mesečne mobilne garancije.

Ferrari Classiche

Ta oddelek je bil ustanovljen leta 2006, namenjen pa je lastnikom klasičnih, starodobnih in zgodovinskih vozil, za lažje vzdrževanje, popravilo in servisiranje ter restavriranje, tehnično pomoč in izdajo potrdil o avtentičnosti. Do sedaj je bilo prejetih v obdelavo že preko 1.000 zahtevkov za izdajo potrdil o avtentičnosti.  Od začetka leta 2009 pa je oddelek namenjen tudi atestiranju vozil za katere obstaja zgodovinski interes. Proces certificiranja zajema raziskovanje izvirnih linij modelov od GTjev, tekmovalnih in športnih prototipov, ki so na voljo v arhivih tovarne in zajemajo modele Ferrari vse od ustanovitve. Vsako delo na avtomobilih poteka skladno z originalom. Do sedaj je bilo restavriranih 28 vozil.

Certifikat avtentičnosti (Certificate of Authenticity)

Certifikat avtentičnosti je na voljo za vse Ferrarijeve cestne modele starejše od 20 let pa tudi za enosedežnike Ferrari F1 , športne dirkalnike ter športne prototipe vseh starosti.

Ferrarijev certifikat avtentičnosti je uradno potrdilo o pristnosti vozila. Popolna verodostojnost je ključnega pomena za ohranitev prvotnih značilnosti skozi daljše obdobje. Le tako je zagotavljeno, da bo vožnja s temi vozili popolnoma varna in brezskrbna, zmogljivosti pa izkoriščene v največji možni meri. V Maranellu so v obsežnih arhivih skrbno shranjene sheme za vsak sestavljeni avto od leta 1947 dalje. Tako lahko Ferrari natančno potrdi avtentičnost in skladnost vozila s prvotnim modelom.

Prednosti certifikata:
- zagotavlja da se dediščina, ki jo predstavlja vozilo, ohranja
- predstavlja dodatno vrednost pri prodaji vozila
- omogoča lastnikom udeležbo na uradnih dogodkih v organizaciji vzpenjajočega se konjička.

Obnova ferrarija

Obnova zgodovinskega Ferrarija je izjemno delikaten proces. Značilnosti, ki so vozilom iz družine vzpenjajočega se konjička prinesle izjemen mednaroden sloves, so posledica brezkompromisnega načrtovanja z enim ciljem: zagotavljanje najboljših zmogljivosti.

Ferrari Classiche opravi restavracijska dela neposredno v tovarni. Vozilo lahko ponovno vrnejo v prvotno stanje preprosto zato, ker ima le ta oddelek dostop do Ferrarijeve (hišne) livarne in do strojev, ki se uporabljajo pri proizvodnji originalnih delov. Ferrari ima obsežen arhiv, v katerem so vsi originalni modeli in še mnoge druge informacije. Ta fantastična dediščina pomeni, da lahko ponovno proizvede kateri koli sestavni del iz kateregakoli modela, ki so ga kadarkoli sestavili. Dejstvo, da so ohranjene vse skice pomeni, da lahko vsakemu modelu povrnejo prvotni sijaj: ta se ne nanaša le na zunanjost,  temveč bo vozilo ponovno imelo tiste lastnosti in zmogljivosti, kot takrat, ko je prvič zapustilo tovarno.

Obnova vozila v Ferrari Classiche je najboljši način za ohranjanje zgodovinske vrednosti vozila: vsako je bilo originalno sestavljeno v Maranellu in prav tam lahko sedaj začnejo svojo novo dobo.

Atestiranje  vozil zgodovinske vrednosti

Nedavno predstavljeno atestiranje vozil zgodovinske vrednosti je namenjeno vzpenjajočim se konjičkom, ki sicer ne ustrezajo strogim kriterijem za pridobitev Ferrarijevega certifikata za avtentičnost, ustrezajo pa naslednjim kriterijem:

    * vozilo je v sedanji konfiguraciji v času izdelave modela tekmovalo na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih
    * ALI
    * je njihova trenutna podoba rezultat predelav mednarodno priznanih dizajnerjev/ karoseristov v roku 10 let od njihove izdelave in so v prej omenjeni konfiguraciji sodelovali na mednarodno priznanih salonih ali »concours d’elegance« ali pa so bili predstavljeni v vodilnih avtomobilskih publikacijah.

Ferrari lahko izda atest za vozila zgodovinskega pomena šele, ko so izpolnjene zgoraj navedene zahteve. Ta dokument pa bo omogočil lastnikom udeležbo v Shell Historic Challenge in na drugih dogodkih v Ferrarijevi organizaciji.