V Silverstronu kar 60 Ferrarijev F40

Ponedeljek, 23 Julij 2012

Angleško dirkališče Silverstrone je bil priča enkratnemu dogodku, kjer se je zbralo kar 60 ferrarijev F40. Skupno so tako proslavili 25 let od predstavitve tega znamenitega Ferrarijevega modela.


Ponosni lastniki so v Silverstronu tako postavili tudi svetovni rekord - največ Ferrarijev F40 na enem mestu.

Povorka škrlatnih ferrarijev F40 je to nedeljo vodila bleščečo parado različnih znamk, modelov in avtomobilskih klubov, ki so tako obeležili poseben mejnik na enem največjih svetovnih festivalov klasičnih vozil.  Model Ferrari F40 je bil predstavljen leta 1987 in drži naziv prvega serijskega avtomobila, ki je prekoračil hitrostno mejo 200 milj na uro, oziroma v metričnem sistemu 321 km/h. Za mnoge pa je še danes ultimativni superavtomobil.


Na festivalu so si gledalci lahko ogledali skupno več kot 400 redkih in eksotičnih avtomobilov, predvsem ikon britanskih športnih vozil kot so znamke TVR, Lotus, Triumph in Austin. Pridužili so se jim tudi člani avtoklubov Lamborghini in Mercedes, v soboto pa je bilo na progi na stotine vozil BMW-jeve serije Z, ki so prisostvovali na prvem uradnem britanskem shodu imenovanem Z-fest.


Model F40 je leta bil prvi serijski avtomobil, ki je prekoračil hitrostno mejo 200 mp/h oz. 321 km/h.

Jože Novak