Sergio Marchionne prevzema vlogo izvršnega direktorja Ferrarija

Ponedeljek, 02 Maj 2016

63-letni manager Sergio Marchionne zaseda kopico odgovornih funkcij v koncernu FCA - je izvršni direktor FCA in izvršni direktor FCA Italija, predsednik Fiat Industrial in predsednik Ferrarija. Danes pa mu je Ferrari namenil še eno nalogo – napovedali so upokojitev sedanjega izvršnega direktorja Amadea Felise in za naslednika postavil ravno Marchionneja.

Sergio Marchionne, sin Hrvatice in Italijana, večino življenja živeč v Kanadi, je kontroverzna osebnost v svetu avtomobilizma in o njem se križajo različna mnenja. Leta 2004, ko je postal izvršni direktor koncerna Fiat, je uspel znamko Fiat pripeljati nazaj k dobičku, a hkrati je neuspešno napovedal več oživitev znamke Alfa Romeo. Globalno je pričel izstopati leta 2009 s pričetkom Fiatovega prevzemanja Chryslerja, ki se je uresničilo leta 2011. Kljub temu, da je oznanjal odličnost ideje združevanja dveh različnih svetov - Amerike in Italije - se je že njegov poskus, da bi lancie bile zgolj preoblečeni chryslerji, izkazal za podcenjevanje evropske tradicije, dizajna in tehnike, oziroma predvsem zahtevnih evropskih kupcev. Marchionne je kljub temu sledil svoji strategiji in avgusta 2014 je združil oba koncerna Fiat S.p.A in Chrysler LLC v skupni koncern FCA (Fiat Chrysler Automobiles).

Medtem, ko je Marchionne uspel koncern Chrysler rešiti propada in je prenovil paleto vozil znamk Chrysler, Dodge in Jeep, mu ljubitelji italijanskih avtomobilov očitajo, da je popolnoma zapostavil znamke Fiatovega koncerna, z izjemo Ferrarija in Maseratija. A tudi pri teh dveh ni šlo vse gladko. Zaradi nesoglasij je septembra 2014 znamko Ferrari zapustil celo karizmatični predsednik Luca di Montezemolo, ki je Ferrarija v času predsedovanja rešil propada in ga povzdignil na nivo stare slave. Marchionne je v zadnjem času skoraj celotno ponudbo Fiata stavil na modela Panda in 500 ter njegove izpeljanke, lani pa so končno predstavili tudi naslednika modela Bravo, ponovno imenovanega Tipo. Za eno najbolj inovativnih znamk – Lancio – po neuspešnem poskusu s Chryslerjevimi modeli ni predvidel razvoja novih vozil temveč jo je omejil le še na Italijo in en sam model – Ypsilon. Na srečo je večji potencial začutil v športnem slovesu znamke Alfa Romeo, zato je napovedal kopico novih vrhunskih avtomobilov z zadnjim pogonom. Prvi rezultat je model Giulia.

Kaj torej prinaša vedno večji vpliv Marchionneja? Na rezultate bomo morali počakati še nekaj let. Trenutno se intenzivno pogaja z Googlom za uvajanje tehnologije avtonomnih vozil in le upamo lahko, da je v tem času doumel bistvo italijanskih znamk - karakter, dizajn, počutje, strast in užitek v vožnji.

Aleksander Praper