Ferrari napoveduje slovo od formule 1

Četrtek, 14 Maj 2009

Ferrarijev upravni odbor, ki mu predseduje g. Luca di Montezemolo, je v torek analiziral rezultate poslovanja v 1. četrtletju 2009. Ne glede na gospodarsko krizo, ki je še posebej prizadela avtomobilsko panogo, so Ferrarijevi rezultati primerljivi z rekordnimi dosežki lanskega leta. Pomembna novica, po skoraj 60 letih neprekinjenega sodelovanja v formuli 1, pa je odhod Ferraija iz tega tekmovanja, v primeru, da obveljajo nova pravila tega tekmovanja..

Poslovni rezultati

Promet v prvih treh mesecih je bil 441 mio evrov v primerjavi s  455,7 mio evrov v enakem obdobju lani. 1.četrtletje je zaključeno s 54 mio evrov dobička iz poslovanja (leta 2008 59 mio evrov). Na rezultate so vplivali novi modeli, še posebej uspešnost Ferrari Californie in Scuderia Spider 16M, neprekinjena rast aktivnosti povezanih z blagovno znamko (e- trgovina, licenciranje, prodajna politika in maloprodaja) in neprestano prizadevanje podjetja za maksimiranje učinkovitosti.

Ferrari napoveduje slovo do formule 1

Upravni odbor je tudi preučil razvoj dogodkov, ki se nanašajo na sprejete odločitve FIE (Federation Internationale de l'Automobile) na izrednem sestanku 29. aprila (sklepi predsedstva FIE- World Motor Sport Council). Navkljub temu, da je bil sestanek sklican zaradi preučitve disciplinskih ukrepov, so bile sprejete odločitve, ki pomenijo – prvič v zgodovini Formule1- uvajanje dveh različnih sklopov predpisov, ki temeljijo na samovoljnih tehničnih pravilih in ekonomskih parametrih.

Navkljub neprekinjenemu sodelovanju zadnjih 60 let – Ferrari je edini konstruktor, ki sodeluje od začetkov leta 1950- se upravni odbor Ferrarija strinja, da v primeru veljavnosti teh predpisov v prihodnosti,  to sodelovanje  v F1 zaključi.

Upravni odbor je izrazil tudi razočaranje zaradi privzetih metod FIE pri odločanju o tako resnih zadevah in  njihovo zavrnitev dogovora s konstruktorji in moštvi. Niso bila upoštevana pravila vodenja, ki so v zadnjih 25 letih prispevala k razvoju Formule 1,  ravno tako tudi ne pogodbena določila med Ferrarijem in FIO, ki urejajo nespremenljivost predpisov.

Enaka pravila za vsa moštva, stabilnost predpisov, kontinuiteta prizadevanj FOTE (Združenja moštev formule 1) za metodično in progresivno zmanjševanje stroškov in nadzora v F1, so prioritete v prihodnosti. Če se ne bodo spoštovala ta nujna načela, ter če se ne bodo spremenila sprejeta pravila za leto 2010, potem Ferrari ne namerava sodelovati v naslednjem svetovnem prvenstvu F1. Ferrari verjame, da bodo njegovi navdušenci širom sveta razumeli, da je ta težka odločitev sprejeta zaradi zavezanosti moštva Scuderie motorističnemu športu, še posebej Formuli 1 in stalni podpori športnim in tehničnih vrednotam. 

Predsedujoči upravnega odbora je dobil vsa pooblastila, da določi najbolj primerne poti in metode za zaščito interesov družbe.

 

AC Maranello auto