Ferrarijeva štafeta v Sloveniji

Ponedeljek, 14 Maj 2007

V soboto, 19. maja, bo v Slovenijo v sklopu svetovne karavane pripotovala Ferrarijeva štafetna palica, simbol praznovanja Ferrarijeve 60. obletnice. Karavano bosta v prestolnici sprejela g. Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana in njegova ekscelenca g. Daniele Verga, veleposlanik republike Italije.

Ferrarijeva štafeta
Maratonska štafeta v počastitev Ferrarijeve 60. obletnice je 29. januarja zjutraj ob 10. uri po lokalnem času startala izpred italijanskega veleposlaništva, v Abu Dabiju. V štafeto bo skupno vključenih prek 10.000 Ferrarijevih strank in njihovih avtomobilov vseh starosti. Le-ti bodo predstavljali simbolične »nosilce« posebej izdelane štafetne palice, ozaljšane s 60-imi značkami, ki simbolizirajo najbolj izjemne dogodke v 60-letni zgodovini te avtomobilske znamke. Abu Dabi je bil izbran za izhodišče štafete – ki bo po Bližnjem Vzhodu svojo pot ubrala prek Kitajske, Japonske, Avstralije, Južne Afrike, Amerike ter cele Evrope – na podlagi načrtov za izgradnjo velikega Ferrarijevega zabaviščnega parka ter dirkalne steze na otoku Yas, v najhitreje razvijajočem se delu prestolnice Združenih arabskih emiratov.

Ob odhodu iz Abu Dabija so se protagonisti prve etape štafete napotili v Dubaj, od koder se bodo peljali naprej v Oman, Katar, Savdsko Arabijo, Bahrajn in Kuvajt. Maratonska štafeta se bo zaključila 23. junija v Maranellu. Udeležence karavane bodo sprejeli na različnih italijanskih veleposlaništvih v državah, ki jih bodo prečkali na svoji poti v Maranello. Zunanje ministrstvo bo 16. junija, v palači Palazzo della Farnesina, v Rimu, priredilo posebno proslavo, v okviru katere se bo odvijala tudi Ferrarijeva dobrodelna dražba, izkupiček od nje pa bodo darovali revnim otrokom.

Uradni znak za start štafete je dal Piero Ferrari, podpredsednik podjetja Ferrari in sin ustanovitelja, Enza Ferrarija. V svojem govoru je Ferrari govoril o svojem očetu in o njegovi genialni intuiciji pri oblikovanju avtomobilske znamke, ki je po vsem svetu postala simbol italijanskega talenta in ekskluzivnosti. Poleg tega je pohvalil Luco di Montezemola, ki je v zadnjih 15-ih letih popeljal Ferrari nazaj na sam vrh športnega in komercialnega sveta.

Na startu štafete je bilo najavljeno tudi lansiranje posebne serije avtomobilov v počastitev obletnice. Serija bo sestavljena iz le 60-ih unikatnih avtomobilov, vsak izmed njih pa je povezan z enim izmed 60-ih pomembnih dogodkov iz zgodovine »poskočnega konjička«, od naslovov svetovnih prvakov, ki sta jih osvojila Ascari in Schumacher, pa vse do lansiranja znamenitih modelov, kot so GTO, F40 in Enzo, ter ljudi, ki so vodili podjetje do današnjega dne.

Ferrari pričenja teh 12 mesecev praznovanj po pravkar zaključenem pozitivnem finančnem letu, v katerem je podjetje ustvarilo 1447 milijonov evrov prihodkov (+12.3%), kar je pomenilo dobiček iz poslovanja v višini 183 milijonov evrov (+17%) ter 5.650 pošiljk po svoji svetovni mreži prodajnih zastopstev, s čimer je bil dosežen nov rekord.

Štafetna palica
Štafetna palica je bila oblikovana tako, da simbolizira Ferrarijevo zgodovino, prevlečena pa je z bleščečo platino in diamantnim »poskočnim konjičkom«, ki je delo Damianija. Poleg tega vsebuje tudi 60 emajliranih simbolov, ki so jih oblikovale oglaševalske agencije Intesta e D’Adda, Lorenzini, Vigorelli in BBDO ter nadarjeni oblikovalci Alessandro Migliorini iz Area Creativa, Marco Morosini, Enzo Naso iz istoimenskega studia in Wolfgang Seidl iz Seidldesigna.

Ferrarijev zabaviščni park
Nov Ferrarijev zabaviščni park, katerega otovoritev je predvidena za leto 2009, se bo razprostiral na ogromnih 250.000 m2, vseboval pa bo 24 tematskih atrakcij za vso družino, vključno s 70-metrskim stolpom z G-silo (G-Force Tower) ter dvojnim toboganom, ki bo prvič omogočal dirkanje med seboj. Poleg tega pa bodo na voljo tudi dirkalne steze za karting, rally in vožnjo z buggy-ji po peščinah ter obsežna ponudba okrepčevalnic s hrano in pijačo. Poleg Ferrarijevega parka pa bo 2.500 hektarov velik otok Yas nudil tudi dirkalno stezo, lastne hotele, apartmaje, vile, širok izbor restavracij, okrog 300.000 m2 velik nakupovalni center, igrišča za golf, vodni park, marino za turiste, hotel s pogledom na laguno ter številne okrepčevalnice s hrano in pijačo, kar tvori edinstveno mednarodno turistično destinacijo. Za projekt in izgradnjo Ferrarijevega zabaviščnega parka ter za razvoj celega otoka Yas je odgovorna družba Aldar Properties, vrednost skupne naložbe v park pa znaša okrog 600 milijonov ameriških dolarjev.

60 unikatnih Ferrarijev
V okviru počastitve 60. obletnice bo Ferrari izdelal serijo 60-ih resnično unikatnih avtomobilov. Le-ti bodo temeljili na podlagi modela 612 Scaglietti, najboljši Granturismo iz proizvodnega programa »poskočnega konjička«, ki združuje izjemno zmogljivost in odlično vodenje z izvrstnim udobjem, razkošno ročno izdelano notranjo opremo, najsodobnejšo dodatno opremo ter pikolovsko pozornostjo do detajlov. Avtomobili bodo na voljo v dvobarvnem odtenku, v kombinaciji s klasičnimi Ferrarijevimi barvami, kakršne so uporabljene na nekaterih najbolj znamenitih modelih »poskočnega konjička«. Notranja oprema bo na voljo v prefinjenih barvnih kombinacijah ter z osupljivo kromirano stekleno streho nove generacije, ki že sama zase predstavlja veliko inovacijo. Stopnjo prosojnosti strehe je moč dejansko nastaviti tako, da ustreza zahtevam uporabnika. Z namenom, da bi še poudarili ekskluzivnost te serije unikatnih avtomobilov, se bo vsak primerek ponašal z emajliranim simbolom, ki bo nameščen na centralni konzoli in bo ponazarjal enega izmed 60-ih zgodovinskih dogodkov, izbranih v počastitev obletnice te avtomobilske znamke. Dosežek tega je resničen zbirateljski avtomobil, namenjen Ferrarijevim najzvestejšim strankam.

 

AC Maranello

.