Finančni rezultati Ferrarija v I. polletju 2009

Četrtek, 10 September 2009

Ferrarijeva uprava, pod vodstvom Luce di Montezemolo, je preučila prve finančne rezultate I. polletja 2009.  V prvih šestih mesecih je Ferrari predal končnim kupcem 3.226 vozil (8% manj v primerjavi z enakim obdobjem 2008). Rezultat je ocenjen kot izjemno pozitiven, saj je bil dosežen v izrazito zaostrenih pogojih na trgu in v primerjavi z enakim obdobjem lani, ki se je v zgodovino Ferarija zapisal kot finančno najuspešnejše poslovno leto.

Poudariti je potrebno, da je navkljub manjšemu številu predanih vozil Ferrari povečal tržni delež za 10 odstotnih točk na 32,8%, kar dodatno podkrepi podatke o pozitivnem poslovanju v prvem polletju 2009.

Zabeleženo je 891 milijonov skupnih prihodkov, 8% manj kot isto obdobje lani, z dobičkom iz prodaje 124 milijonov evrov, v primerjavi s 164 milijoni evrov v prvi polovici leta 2008, kar je bil, kot že omenjeno, izjemen uspeh. Na rezultate letošnjega leta je vplivala manjša prodaja, drugačen izbor modelov in spremembe menjalnih tečajev, kar se je delno kompenziralo z učinkovitejšo proizvodnjo in znižanjem stroškov v Formuli 1 ter s povečanimi aktivnostmi posvečenimi blagovni znamki.   

Dejavnosti, ki so bile usmerjene k blagovni znamki Ferrari (maloprodaja in uporaba licence), kažejo opazno rast s prihodki povečanimi za 22,7% glede na primerljivo obdobje 2008. Po svetu je že 29 Ferrari Stores (trgovin), in nekaj novih je že predvidenih tudi v letu 2010. Tudi nova Ferrarijeva stran se je izkazala za izjemno uspešno, saj je podvojila obisk strani in zadetkov ter povečala prodajo po spletu. V prvih treh mesecih od prenove spletnega mesta je blizu 10milijonov posameznikov obiskalo več kot 20 milijonov strani spletnega mesta.  

Izvrstni so tudi podatki iz področja storitev finansiranja: 2,5 milijonov evrov dobička v primerjavi z 0,4 milijona izgube v letu 2008.

Ferrari nadaljuje tudi z investiranjem v okolje in varnost. Novi, trigeneracijski sistem (kombinirana proizvodnja toplotne, električne in hladilne energije iz enega vira), vreden 20 milijonov evrov je dokončan in obratuje. Tako postaja Ferrari,skupaj s tovarno na fotonapetostni sistem (PV), energijsko avtonomna. Še več, majhna količina energije zunanjih dobaviteljev, prihaja iz obnovljivih virov. Proizvodnja v Maranellu je tako znižala škodljive izpuste CO 2 za približno 25-30%.  

Predsedujoči, Luca di Montezemolo je izrazil svoje zadovoljstvo z rezultati razvoja novega vozila Ferrari 458 Italia, trenutno najbolj inovativnega Ferrarija, ki prinaša tehnološke rešitve, ki so edinstvene. Vozilo je doživelo navdušujoč sprejem trgovske mreže in novi 8 valjnik je pripravljen uradno lansiranje na Frankfurtskem avtomobilskem salonu.

 

Avto Triglav