Izvozili že 10-milijonto kio

Sreda, 30 Marec 2011
Zaradi močnega povpraševanja po vozilih Kia Motors so prejšnji mesec pri najstarejšem korejskem avtomobilskem proizvajalcu dosegli kar tri proizvodne rekorde.



Prvi rekord je padel, ko so pri Kii dosegli 10-milijonto izvoženo vozilo. Naključje je hotelo, da so snežno belo limuzino Optima (ja, prav takšno kot je tista prek katere je zabil ameriški košarkar Blake Griffin na letošnjem All-Star tekmovanju v zabijanju) iz pristanišča Pyeongtaek (80 km jugozahodno od Seula) poslali znanemu kupcu v ZDA.

V slovaškem mestu Žilina, kjer se nahaja Kiina prva evropska tovarna, so prav tako praznovali, saj so v lanskem letu skupno proizvedli 229.500 vozil, kar predstavlja 52-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej. Izkazali so se tudi pri proizvodnji motorjev, saj so jih v tej, eni najsodobnejših avtomobilskih tovarn na svetu, proizvedli 320.900, kar je kar 31% več kot v letu 2009. Dejstvo, da je Kia kar polovico od teh desetih milijonov izvoženih vozil dosegla v zadnjih petih letih, priča o njeni revoluciji (ne le) na področju oblikovanja vozil, ki jo vmešča med vodilne avtomobilske igralce na globalnem avtomobilskem tržišču. Glede na to, da so Korejci šele pred nekaj meseci predstavili novi model Sportage in da nova picanto ter rio prihajata na svetovna tržišča v nekaj mesecih, se Korejcem ni treba bati za prodajo vsaj še nekaj časa.

Kiina prodaja izven domače Južne Koreje sega v leto 1975, ko so manjše količine lahkega tovornjaka Kia Brisa izvozili v Katar, pravi razmah prodaje po vsem svetu pa so dosegli šele z novo generacijo modelov kot so Picanto, Rio, Sorento, Sportage in Optima.

Medtem ko so za prvih pet milijonov izvoženih vozil Kiini prodajniki potrebovali kar 30 let (marec 2005), so naslednjih 5 milijonov dosegli v pičlih šestih letih. Opazno rast prodaje so dosegli predvsem zavoljo strategije, ki je bila nabolj vidna pri izboljšavah kakovosti in dizajna, spremembi globalnih marketinških aktivnosti in krepitvi zastopniške mreže.

Pri Kii se lahko pohvalijo tudi z dejstvom, da od vseh vozil, ki so jih lansko leto proizvedli v slovaški tovarni (trenutno tam proizvajajo 5 različnih modelov), jih kar 28% sodi v kategorijo ‘EcoDynamics,’ kar pomeni, da se ponašajo z nižjimi emisijami CO2.