Kia bo 1,5 miljona € vložila v dobrodelni projekt v Maliju

Torek, 21 Februar 2012

Kia Motors Europe je pokrovitelj dolgoročnega programa sajenja oreščkov jatrofe, v južnem Maliju, v Zahodni Afriki. Projekt „Kia – sajenje za boljše življenje“ bo v naslednjih treh letih zagotovil posaditev treh milijonov sadik, ki bodo skupnosti zagotovile boljše življenje s pospeševanjem kmetijske dejavnosti.


Projekt podpira 14 Kiinih evropskih podružnic. Kia Motors Europe bo skupaj svojimi podružnicami na vsako prodano vozilo v sodelujočih državah podarila znesek, enakovreden šestim sadikam jatrofe. Projekt bo sodil v okrilje organizacije „Drevesa za vse“, ki jo vodi Kia Nizozemska v Maliju že od leta 2007. Doslej so posadili že preko 2,3 milijona dreves in ustanovili 51 šol, v katerih so več kot 5000 kmetov naučili, kako najbolje izkoristiti jatrofine  plodove.

Jatrofa je na sušo in škodljivce odporna zimzelena rastlina, ki je strupena za divje živali. Uporablja se kot „živa ograja“ s katero lahko kmetje ogradijo pridelke. Preprečuje tudi erozijo zemlje in po petem letu starosti rodi povprečno 3,5 kilograma oreščkov, iz katerih je možno pridelati pol litra bio dizla!

Aleksander Praper