Kia carnival s spoštovanja vrednimi kilometri

Ponedeljek, 10 Marec 2008

Zgodba o zvestobi se je začela pred devetimi leti na sejmu avtomobilov v Düssledorfu, kjer je Marek Pękala, krepki Poljak srednjih let, prvič spoznal avtomobilsko znamko in njenega velikega enoprostorca Carnivala. Glede na to, da je Marek že razmišljal o samostojni podjetniški poti, si je na poti domov v Kiinem prodajnem salonu v poljskem mestu Lubliniec podrobneje ogledal Carnivala. Razstavljeni model je bil identičen tistemu iz Düsseldorfa, tako da Marek ni okleval ...

Danes ima njegov 9-letni zvesti prijatelj s 116-konjskimi močmi (današnja generacija Carnivala ima ob enaki 2,9-litrski prostornini največjo moč 185 KM) okrog 850.000 prevoženih kilometrov, kar pomeni, da je letno prevozil okoli 100.000 kilometrov.

Lastnik pravi, da ga njegov enoprostorec ni nikoli pustil na cedilu. Prva resnejša okvara (turbo kompresor) se je pojavila pri 300.000 kilometrih, pri 400.000 kilometrih pa je bilo treba zamenjati volanski drog. Deset let nazaj so bila korejska vozila večinoma prilagojena korejskemu domačemu trgu, tako da je bilo treba po intenzivni uporabi in sedenju 100-kilskega Poljaka zamenjati vozniški sedež (ta težava je že pri prejšnji generaciji Carnivala odpravljena, saj so sedeži prilagojeni - v primerjavi s Korejci bistveno večjim – Evropejcem).

Kot Carnivalovo največjo vrlino Marek šteje zanesljivost, ki je prepričala še štiri njegove prijatelje, ki so tudi že kupili Carnivale. Marek vedno poudari, da je vozilo treba redno servisirati, zlasti to velja za menjavo  motornega olja in filtrov. Sebe šteje med umirjene voznike, saj pravi, da niti na nemških avtocestah nikoli ne preseže hitrosti 140 km/h, ker se zaveda, da enoprostorci niso namenjeni dirkanju. Marekov nepogrešljiv pripomoček na potovanjih je navigacijska naprava, ki je nikakor ne more prehvaliti in jo šteje med največje pridobitve današnjega načina življenja na štirih kolesih.

V svoji bogati »šoferski« karieri je Pękala prevozil približno 2 milijona kilometrov, povečini evropskih cest, čeprav ga je pot vodila tudi do Mongolije. Kljub temu, da je zelo zadovoljen s starim, si je novembra lansko leto omislil novega Carnivala, saj pravi, da je »včasih treba kaj spremeniti v življenju.« Seveda je starega Carnivala obdržal. Ob tem je treba povedati, da ima novi Carnival po nekaj mesecih življenja na števcu že 15.000 kilometrov.

»Auto-Monika«, zastopnik, ki ima na »vesti« Marekova rekorderja, sicer servisira še nekaj trdoživih Kij – med drugim tudi Cereses, Kiino prvo dostavno vozilo, ki ima okoli 800.000 prevoženih kilometrov. Prav tako imajo še enega Carnivala, ki je že pri številki 500.000.

 

KMAG