Kia čedalje bolj vozi v "zeleno smer"

Četrtek, 06 Avgust 2009

Korejci si z vlaganji v višini 3 mlrd. ameriških dolarjev prizadevajo izpopolniti okolju prijaznejše tehnologije, saj poslovna skupina Hyundai-Kia (uradno se korejski gigant imenuje Hyundai-Kia Automobile Group) do leta 2012 želi biti med prvimi štirimi avtomobilski proizvajalci z najnižjimi emisijami izpustov. Letnica ni določena kar tako, saj je to datum, ko naj bi Kia v Južni Koreji predstavila serijsko vozilo s FCEV pogonom na vodikove gorivne celice (FCEV - fuel cell electric vehicles).

Za model cee'd Kiini inženirji razvijajo tako bencinske kot tudi dizelske hibride, ki bodo v kombinaciji s sistemom ISG v prihodnjih letih zmanjšali emisije ogljikovega dioksida. Kia prav tako dela tudi na razvoju t.i. plug-in (uporaba električnih vtičnic za polnjenje baterij) hibridnih tehnologij ter izpopolnjuje enega najsodobnejših pogonov z gorivnimi celicami. Ker je južnokorejski trg zelo dovzeten za nove, okolju prijaznejše tehnologije, bodo te novosti v naslednjih nekaj letih najprej predstavili tam.
Skupina Hyundai-Kia je trdno odločena svetu ponuditi cenovno ugodna vozila, ki uporabljajo okolju prijaznejše tehnologije, kar s prihajajočimi modeli kot sta Cee'd ISG (Idle Stop & Go – sistem s samodejnim ugašanjem motorja pri nekajsekundnem mirovanju vozila) in Forte LPI (Liquid Petroleum Injection: slov. utekočinjeni naftni plin – v Evropi bolj znan pod kratico LPG - zaenkrat na voljo le v J. Koreji), to tudi dokazuje.
Kia se edina med avtomobilskimi proizvajalci lahko pohvali z R&D centrom (Mabuk, J. Koreja), ki se ukvarja zgolj z razvojem okolju prijaznejših tehnologij ter z eno najsodobnejših okolju prijaznih tovarn (Žilina, Slovaška). Kia že nekaj let preizkuša vozila s pogonom na gorivne celice, trenutno pa športni terenec Borrego (Mohave) FCEV s tovrstno tehnologijo premore razdaljo 560 km z enim polnjenjem vodika. Pohvali pa se lahko z vžigom pri zelo nizkih temperaturah (- 25 stopinjah Celzija), kar se je še pred kratkim zdelo nemogoče in omogoča hitro komercializacijo vozila povsod po svetu. Poleg tega je Kia različnim korejskim ministrstvom (večina je seveda romala k okoljskemu ministrstvu) dala v testno uporabo vozila z okolju prijaznejšimi tehnologijami (LPI, FCEV, ISG) in si dala za cilj omogočiti serijsko proizvodnjo vseh teh modelov najkasneje do leta 2015.

Vlaganja v okolju prijaznejše tehnologije v višini kar 3 (!) milijard dolarjev predstavljajo znaten del denarja, ki ga ta skupina, sicer 5. največji avtomobilski proizvajalec na svetu, vlaga v raziskave in razvoj (skupno 8 mlrd. dolarejv za R&D).

 

KMAG