Kia je v Evropi izdelala že 2 milijona vozil

Sreda, 22 April 2015

Kia Motors Europev je pred kratkim dosegla proizvodni mejnik – v Evropi so od leta 2006, ko so zgradili evropsko tovarno v Žilini, izdelali že 2 milijona vozil. Jubilejni model je športni Kia pro_cee’d GT.

Kiina slovaška tovarna, njihova edina evropska in hkrati ena najsodobnejših na svetu, ima kar 56-odstotni delež pri Kiini evropski prodaji. V tej tovarni proizvajajo vse tri različice družine cee’d (kombilimuzinski cee’d, kupejevski pro_cee’d in karavanski sportswagon), model Sportage, ki je znamkin najbolje prodajan model v Evropi, enoprostorca Vengo ter športno nastrojena cee’d GT in pro_cee’d GT, Kiina prva visokozmogljiva modela.

Jubilejno dvomilijonto vozilo, ki je zapeljalo iz žilinske tovarne, je bil športni Kia pro_cee’d GT v kovinski beli barvi ‘Deluxe White’. Tako vozilo kot motor (1.6 T-GDI z močjo 150 kW / 204 KM) sta bila proizvedena v tej tovarni – vozilo je namenjeno k belgijskemu kupcu, ki bo vozilo prejel v nekaj dneh.

Kia je lansko leto v slovaški tovarni proizvedla več kot 323.000 vozil in 493.000 motorjev (Kia proizvaja tudi motorje za sestrski Hyundai), kar predstavlja novi proizvodni letni rekord tega korejskega giganta. Od leta 2006, ko se je začela proizvodnja v Žilini, družina cee’d predstavlja polovico vseh proizvedenih vozil, sledita mu Sportage in Venga. Kie, ki prihajajo iz te tovarne, prodajajo na kar 76 trgih – veliko večino predstavljata Evropa in Rusija.
 

Po sporočilu za javnost z javnost povzel: Aleksander Praper