Kia Motors odprla svojo prvo tovarno v ZDA

Četrtek, 19 November 2009

V torek so s proizvodnih trakov prve Kiine tovarne v ZDA, v zvezni državi Georgia, zapeljali prvo vozilo - novega Sorenta. Proizvodne zmogljivosti miljardo dolarjev vredne tovarne znašajo 300.000 vozil letno. Zlasti v času finančne krize je potrebno omeniti, da bo tovarna zaposlovala 2.500 ljudi, medtem ko bo v lokalnih podjetjih, ki so povezana s tovarno in njenim delovanjem, delo dobilo dodatnih 7.500 ljudi.

Kiina tovarna je edina avtomobilska tovarna na severnoameriški celini, ki ima lesena tla, kar vsem zaposlenim omogoča bolj udobno in prijetno delovno okolje. V 8,9 km2  velikem kompleksu bodo med drugim sestavljali tudi  nove 6-stopenjske samodejne menjalnike za novega Sorenta, ponašajo pa se tudi s 3,2 km dolgo preizkusno stezo.  57 metrov dolga stiskalnica zagotavlja 5.400 ton pritiska s katerimi lahko naredijo kar 17 različnih tipov plošč za novega Sorenta.

Tovarna je nadaljevanje Kiinih prizadevanj na ameriškem tržišču, saj so od leta 2002 vložili več kot 1,3 mlrd. ameriških dolarjev v različne zmogljivosti, med drugim eden najsodobnejših oblikovalskih centrov v Irvinu, v Kaliforniji, R&D center v Ann Arborju, v   zvezni državi Michigan ter preizkusnim terenom v kalifornijski puščavi Mojave.

Od vstopa na amerško tržišče se Kia Motors ponaša z zaporednimi 14 leti rasti tržnega deleža ter 50-odstotno rastjo oktobra letos v primerjavi z oktobrom lani. Zadnje četrtletje je najboljše četrtletje v zgodovini Kia Motors America in je Kia le eden  od treh avtomobilskih proizvajalcev, ki so letos zabeležili rast glede na leto 2008.

 

KMAG