Kia na Slovaškem uvaja tretjo izmeno

Ponedeljek, 26 September 2011
Da bi zadostili močnemu povpraševanju po vozilih Kia v Evropi, so v vodstvu Kie odločili, da v slovaški tovarni uvedejo še tretjo izmeno, kar bo tamkajšnji regiji prineslo 1.000 novih zaposlitev. Postopek izbire zaposlenih se je že začel in bo zaključen do decembra, ko naj bi začeli s poskusno proizvodnjo v tretji izmeni, ki začne s serijsko proizvodnjo v prvem četrtletju 2012.



Ena najsodobnejših avtomobilskih tovarn na svetu, naložba v njo je ocenjena na več kot milijardo evrov, Kiina tovarna v slovaški Žilini, je začela obratovati ob koncu leta 2006. Oblikovana je tako, da glede na trenutno povpraševanje na evropskih trgih omogoča maksimalno prilagodljivost tako pri proizvodnji novih modelov kot tudi pri količinah. Trenutno tam proizvajajo tri Kiine modele - Sportage, Venga in cee’d (vse 3 karoserijske različice), ki jih lahko istočasno proizvajajo na isti proizvodni liniji.

Lansko leto je Kia v svojih tovarnah izven Južne Koreje proizvedla več kot 729.000 vozil. Proizvodnja v Evropi, na Kitajskem in po novem tudi v ZDA je skupaj znašala 34% Kiine celotne letne proizvodnje, ki je znašala 2,1 milijona vozil. Letos se je v prvih osmih mesecih proizvodnja v Evropi povečala za 19 odstotkov, 24% na Kitajskem in 37% v ZDA. Zaradi povečanega povpraševanja v ZDA so 3. izmeno že uvedli v Kiini ameriški tovarni v West Pointu (Georgia), kjer 3.000 zaposlenih proizvaja športnega terenca Sorento in limuzino Optima.

V tovarni v slovaškem mestu Žilina, bo delo dobilo 1.000 oseb z večinoma tehničnega področja. Poleg 1.000 novih delovnih mest, ki jih bo neposredno ustvarila Kia, je za pričakovati, da bo pri njihovih dobaviteljih na Slovaškem svoje delo našlo še nekaj tisoč ljudi.