Kia po raziskavi J.D. Power presegla industrijsko povprečje

Četrtek, 21 Junij 2007
  1. Kia že 11. leto zapored beleži izboljšave po IQS-u
  2. Kia Rio že drugo leto zapored najboljši v svojem segmentu
  3. Kia je v zadnjih 5 letih med vsemi »nepremium« znamkami zabeležila največji napredek

Iz korporacije Kia Motors poročajo, da so prvič v zgodovini presegli povprečje »nepremium« znamk po raziskavi Initial Quality StudyTM (IQS), ki jo izvaja ugledno podjetje »J.D. Power and Associates« in zajema število okvar novih vozil in izkušnje lastnikov novih vozil po treh mesecih lastništva vozila. 

Kia, eden najhitreje rastočih avtomobilskih proizvajalcev na svetu, je z doseženimi 125 točkami že 11. leto zapored zabeležil izboljšave. Najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec beleži nenehne izboljšave svojih vozil, ki jih ocenjujejo lastniki vozil v dveh kategorijah – dizajn in kakovost izdelave (napake in okvare).  Kia se je od leta 2003 izboljšala za kar 43 točk, kar pomeni, da je dosegla največji napredek med vsemi »nepremium« znamkami v zadnjih petih letih.
Model Rio, Kiin predstavnik v B segmentu (Američani mu sicer pravijo sub-compact), se je najbolje odrezal med sebi enakimi v letošnji raziskavi o kakovosti. Rio je tako že drugo leto zapored prejel priznanje, saj je s 102 okvarami na 100 vozil (PP100) dosegel najboljši rezultat.

Ob podelitvi nagrade je Len Hunt, izvršni podpredsednik in predsednik uprave kia Motors America dejal: "Nagrade J.D. Power IQS so za nas zelo pomembne, ker temeljijo na neposrednem pozitivnem odzivu naših strank,”  in ob tem ponosno omenil še skorajda istočasno prejeto nagrado s strani podjetja Strategic Vision za Total Quality Index™ - nagrado, ki je tudi potrdila Kiine dosežke na področju izdelave vrhunskih vozil.” Letno poročilo podjetja J.D. Power ocenjuje 228 modelov v osmih kategorijah, med drugim vozne lastnosti, motor in menjalnik, ter širok razpon okvar, ki so jih prijavili lastniki vozil. 

Kia Motors Corporation je ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kot del skupine Hyundai-Kia Automotive Group, Kia je šesti največji avtomobilski proizvajalec na svetu. Kia je v letu 2006 prodala 1.348.000 vozil (6% več kot leta 2005). Kia danes zaposluje 33.000 ljudi in skozi svojo prodajno-servisno mrežo 3.800 zastopnikov ustvarja letne prihodke v višini 19 milijard ameriških dolarjev. Kia letno v razvoj in raziskave vlaga celo 4,6% svojih prihodkov, samo v svojo prvo evropsko tovarno na Slovaškem pa so vložili 1,1 milijardo evrov. Kia je uradni sponzor FIFA in UEFA, glavni sponzor Australian Opna, uradni sponzor Davisovega pokala, 9 klubov ameriške košarkarske NBA lige ter košarkarske NLB/ Jadranske lige.

 

 KMAG