Kia quoris zagotavlja vrhunsko udobje

Sreda, 12 September 2012

Ko se bo Kiina nova luksuzna limuzina Quoris konec leta pojavila na tržiščih izven Južne Koreje, bo predstavila zares širok razpon opreme, ki postavlja nove standarde luksuza in enostavnosti uporabe.


Vozniki kie quoris bodo cenili nov 12,3-palčni TFT LCD zaslon in dva okrogla merilnika visoke ločljivosti, ki ponujata širok nabor informacij ter možnost prilagoditve izpisa. Za večjo varnost bo quoris opremljen s projekcijo podatkov na vetrobransko steklo (head-up display). Informacije, ki jih sistem nudi, med drugim vključujejo trenutno hitrost, krajevne hitrostne omejitve, smer navigacije, zaznavo mrtvega kota in pametni tempomat.Dodatno varnost ponoči nudi serijski sistem prilagodljivih prednjih žarometov AFLS (Adaptive Front Lighting System), ki deluje v povezavi z LED žarometi v dveh kockah s po štirimi lučmi v vsakem žarometu. Snop spreminja tako smer, dolžino in širino glede na hitrost vozila in kot zasuka volana.

Quoris je opremljen s sistemom AVMS (Around-View Monitor System), ki ga sestavljajo štiri kamere s 360-stopinjskim kotom ogleda okolice vozila. Voznikom je v pomoč tudi parkirni sistem PGS (Parking Guide System), s prikazom predvidene smeri pomika vozila.Sistem pomaga parkirati vozilo s samodejnim sukanjem volana in napotki. Kia v quorisu prvič predstavlja radarski tempomat (Advanced Smart Cruise Control - ASCC). Radarski sistem nenehno spremlja cesto pred sabo, vse do razdalje 174 metrov. Voznik lahko preprosto, z uporabo stikala na volanskem obroču, nastavlja odmik do spredaj vozečega vozila. Tempomat oogoča samodejno ustavitev in speljevanje, če je postanek krajši od treh sekund.


 
Kia za model Quoris obljublja nadpovprečno udobje in prostornost. V napa usnje oblečeni sedeži so serijski, prav tako ogrevanje in hlajenje prednjih dveh, skupaj s 16-smernim pomikom voznikovega in 10-smernim pomikom sovoznikovega sedeža. Potniki na zadnji klopi naj bi imeli na voljo največ prostora za noge med vso konkurenco, prostor pa bo optično še povečalo veliko serijsko strešno okno.

Infotainment sistem, ki je na voljo v kii quoris poganja procesor Intel Atom, je razvit kod plod sodelovanja med tema dvema podjetjema. Zaslon na dotik vozniku omogoča enostavno upravljanje. Zadaj sedeči potniki lahko uživajo v vrhunskih zvokih in prikazu formatov kot so MPEG1/2/4, WMV9, Divx4/5/6, Xvid in H264, poleg tega pa je na voljo 3D grafika – to pa se prikazuje na dveh 9,2-palčnih zaslonih, ki sta nameščena na hrbtnem delu prednjih sedežev. Zložljiv sredinski naslon za roke na zadnjih sedežih je opremljen z dvojnimi stikali in igralno palico za multimedijski sistem, ki zadaj sedečim nudijo pestro izbiro zabave.

Quoris se lahko pohvali z vrhunskim avdio sistemom Lexicon, ki ga je predelal sloviti Harman, po standardih, ki veljajo za koncertne dvorane. 12-kanalni digitalni ojačevalec je nameščen v prtljažniku, dva zvočnika sta v obeh prednjih vratih, po trije so nameščeni v obeh zadnjih vratih, štirje pa se nahajajo na sredinski plošči, dva surround zvočnika in subwoofer pa se nahajajo na zadnji polici.


Aleksander Praper