Kia sorento pridobil okoljski certifikat

Četrtek, 11 December 2014

Novi sorento, ki so ga prvič predstavili oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu, je postal Kiin najnovejši model, ki je prejel mednarodno priznan certifikat za svoj vpliv na okolje tekom svoje celotne življenjske dobe.

TÜV Nord, vodilna neodvisna organizacija za tehnični nadzor, je novemu Sorentu podelila certifikat za izpolnjevanje standarda ISO 14040 za življenjski cikel izdelka (LCA - Life Cycle Assessment). LCA predvideva okoljski vpliv vozila skozi njegovo celotno življenjsko dobo ter širok nabor razvojnih in proizvodnih dejavnikov, npr. pridobivanje surovin, predproizvodna testiranja in izkoristek proizvodnih zmogljivosti.

Prvi TÜV Nord certifikat je Kia prejela leta 2008 za model Cee’d, ki mu je nato sledilo kar 11 modelov, tako da ima Kia zdaj 12 modelov, ki se lahko pohvalijo s certifikatom ISO 14040.

V primerjavi s predhodnikom je novi Sorento izboljšal svoj potencial ustvarjanja fotokemičnih oksidantov za skorajda 13% (POCP). POCP meri količino smoga, ki se proizvede tako pri postopku izdelave vozila kot vozilo samo skozi svojo življenjsko dobo.

Kia je že pred nekaj meseci najavila svojo namero, da za vse svoje tovarne po vsem svetu pridobi certifikat ISO 50001, ki je mednarodni standard za načrtovanje in uresničitev shranjevanja energije in bo certifikat pripomogel k boljšemu upravljanju s porabo energije. Sicer si Kiina tovarna v kraju Gwangju lasti ta certifikat od leta 2012, ostale pa ji bodo sledile v kratkem.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper