Kia soul in venga z okoljskim certifikatom

Torek, 30 November 2010
Kiina modela Soul in Venga sta pred kratkim prejela priznanje - certifikat LCA 14040 za okolju prijazen življenjski cikel izdelka, ki ga podeljuje svetovno priznano nemško tehnično združenje TÜV Nord.
Kia ima sedaj že štiri modele (cee’d, Sportage, Soul in Venga), ki tudi uradno izpolnjujejo mednarodne okoljske standarde.



Leta 2008 je cee’d, ki je Kiino vozilo nižjega srednjega razreda namenjeno izključno evropskemu tržišču, postal prvi korejski avtomobil, ki je prejel certifikat LCA za okolju prijazno oblikovanje vozila, ki ga podeljuje TÜV NORD. Septembra letos pa je novi Sportage prejel certifikat ISO 14040 za okolju prijazen življenjski cikel vozila, ki ga prav tako podeljuje TÜV Nord. Najnovejši izsledki razkiskav dokazujejo, da Soul v svojem življenjskem ciklu (150.000 prevoženih kilometrov) v okolje spušča 9,3%, Venga pa 10,5% manj izpustov CO2 v primerjavi z obstoječimi primerljivimi modeli.



Okoljski certifikati so v glavnem razdeljeni v dve kategoriji – okolju prijazen dizajn (ISO 14062) in življenjski cikel izdelka (ISO 14040). Pri LCA certifikatu ocena temelji na ocenjevanju morebitnega vpliva izdelka na okolje in sicer se meri skozi celotno obdobje izdelka, torej od surovin potrebnih za proizvodnjo vozila, proizvodnje izdelka in na koncu same razgradnje vozila.