Kia soul se poteguje za dva svetovna častna naslova

Sobota, 06 Februar 2010

Kiin urbani križanec, ki sliši na ime Soul, je bil včeraj razglašen za finalista prestižnega priznanja za Svetovni avto leta (World Car of the Year) in za dizajn leta (World Car Design of the Year). Organizator, zdrženje World Car, bo zmagovalce razglasil 1. aprila (takrat zagotovo ne bo šlo za prvoaprilsko šalo) na mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku.

Žirija, ki jo sestavlja 59 priznanih avtomobilskih novinarjev iz 25 držav iz celega sveta, je po tajnem glasovanju določila 10 finalistov (poleg Soula so to po abecednem vrstnem redu še: Audi Q5, BMW X1, Chevrolet Cruze, Mazda3, Mercedes-Benz E-Class, Opel/Vauxhall Insignia / Buick Regal, Porsche Panamera, Toyota Prius, Volkswagen Polo). Eminentno žirijo sestavljajo priznani avtomobilski novinarji iz Azije, Evrope, obeh Amerik, ter ostalih regij. Vsi člani žirije igrajo vidne in nadvse cenjene vloge v svojih regijah in državah.

Poleg tega bo Soul delal družbo preostalim trem finalistom za priznanje za najboljši dizajn (2010 World Car Design of the Year). Med skupno 30 kandidati za ta laskavi naslov so prav štirje finalisti (poleg Soula so to po abecednem vrstnem redu še: Chevrolet Camaro, Citroen C3 Picasso, Toyota Prius) tisti, ki po mnenju žirije predstavljajo modele, ki s svojimi inovacijami in slogom, premikajo ustaljene meje oblikovanja novih modelov.

Kia Soul je v svoji kratki zgodovini (na trgu je šele od začetka 2008) pobral že okoli 30 nagrad vplivnih avtomobilskih medijev po vsem svetu, med drugim eno najprestižnejših oblikovalskih nagrad red dot, Grooviest Interior (Ward’s AutoWorld-ov ‘Interior of the Yea’), 'Najboljše priporočilo v letu 2010' (Top Recommended 2010, ki jo podeljuje Edmunds.com), 'Najbolj vznemirljivo vozilo 2010' (Most Exciting Cars of 2010 po mnenju TIME.com). S Soulom je Kia hotela, in to nedvomno tudi dosegla, predstaviti avtomobil, ki ga krasijo izjemna oblika s čustvenim nabojem, popolna varnostna oprema, maksimalna vrednost vozila po sprejemljivi ceni ter nenazadnje številna dodatna oprema.

Kar zadeva varnost se je Kia Soul ovenčal z maksimalnimi petimi zvezdicami po EuroNCAP ter prejel najvišjo oceno (Top Safety Pick) ameriškega inštituta za varnost v prometu (Insurance Institute for Highway Safety - IIHS). Soulova Euro NCAP ocena – z doseženimi 87% vseh možnih točk za zaščito odraslih, 86% vseh možnih točk za zaščito otrok in 86% vseh možnih točk za dodatno varnostno opremo – ga uvršča med najvarnejše modele svojega razreda na evropskih tleh.

Za več informacij o žiriji World Car of the Year in njihovih referencah, prosimo, obiščite spletno stran www.wcoty.com.

KMAG