Kia sportage ima okokljski certfikat ISO 14040

Četrtek, 16 September 2010
Novi kia sportage, ki uradno v teh dneh vstopa na naše tržišče, je nedavno prejel mednarodni prestižni okoljski certifikat, ki je rezultat več mesecev trajajočih strogih okoljskih pregledov, ki vključuje celoten proces od same proizvodnje novega sportaga do njegove končne razgradnje.



S tem certifikatom združenje TÜV Nord potrjuje, da 3. generacija tega športnega terenca zadovoljuje stroge okoljevarstvene standarde ISO 14040 o življenjskem ciklu izdelka. Njihove inšpekcije so pokazale in dokazale, da je sportage dosegel dobre okoljevarstvene ocene in bistven okoljski napredek v primerjavi s predhodnikom.

Ena od okoljsko najpomembnejših izboljšav pri novem sportagu je teža vozila. Čeprav je predstavnik 3. generacije športnega terenca kar za 9 cm daljši od predhodnika (v dolžino meri 4,44 m) je njegova teža manjša za od 87 do 160 kilogramov (odvisno od različice in tehničnih speficikacij vozila). Novi Sportage uporablja najsodobnejše tehnologije za zmanjšanje porabe goriva, npr. start-stop sistem (pri Kii ga imenujejo ISG sistem), in ima na izbiro 4 različne motorje (med drugim novi 1,7-litrski dizelski in 1,6-litrski bencinski, ki je Kiin prvi bencinski motor z neposrednim vbrizgom goriva). Omenjena motorja bosta na voljo kmalu, tako da se bo lahko sportage v svoji najbolj zeleni različici pohvalil z le 140 gramov emisij CO2 na prevoženi kilometer.

Novi sportage se za evropsko tržišče proizvaja v slovaški tovarni (Žilina), medtem ko se za ostala tržišča proizvaja v korejskem Gwangjuju. Tovarna v Žilini je leta 2007 prejela certifikat ISO 14001 za življenjski cikel izdelka in je nagrajena kot okolju prijazna tovarna; ta certifikat pa je Kiina tovarna Gwangju prejela že leta 2003. Velik del proizvodnje in tehnologija ravnanja z odpadki v tej slovaški tovarni pa jo uvrščajo med najsodobnejše na svetu.

ISO 14040 - ocenjevanje življenjskega cikla izdelka
Standard ISO 14040 opisuje načela in okvirje primerjalnega življenjskega cikla izdelka. Za vozila to pomeni, da vključuje analizo porabe energije in emisij ter preverjanje vpliva celotnega življenjskega cikla na osnovi vseh podatkov, od surovega materiala in proizvodnje komponenet, proizvodnje končnega izdelka v tovarni vse do reciklaže. Vpliv na okolje se ocenjuje tudi glede na izboljšave v primerjavi s predhodnikom