Kia v Frankfurtu s petimi premierami

Ponedeljek, 07 September 2009

Na prihajajočem, 63. po vrsti, frankfurtskem avtomobilskem salonu bo 15. septembra, na novinarski dan, Kia predstavila kopico novosti. Svetovno premiero bo doživel povsem novi model – Kia Venga. Kia bo Vengino »rojstvo« proslavila s petimi primerki edinstveno prostornega predstavnika B segmenta, ki se bodo v posebni »Venga coni« ponosno razkazovali med 13-dnevnim salonskim dogajanjem. Poleg Venge bodo barve Kie v Frankfurtu zastopali prenovljeni Kia cee’d, povsem novi Kia Sorento ter predstavitev podznamke ‘EcoDynamics’. Da Kia misli resno bo pričal tudi – premierno v Evropi – novi hibrid Forte LPI – limuzinska različica modela Forte (javnost je še donedavnega razvnemal kot kabrioletski koncept KOUP), Kiin prvi serijski hibrid.

Kia venga
Oblikovana in narejena v Evropi, Venga v dolžino meri 4,068 mm, ponaša pa se z za svoj razred nenavadno dolgo medosno razdaljo (2,615 mm) ter z višino 1.600 mm, kar povečuje prostornost v kabini. Zahvaljujoč nekaterim oblikovalskim in tehničnim rešitvam bo Kiina novinka ponujala prostornost C segmenta, torej razreda višje, ob tem pa bo ohranila okretnost in dinamičnost svojega razreda. Venge bodo bodo opremljene s sistemom ISG (Idle Stop & Go), ki samodejno prižiga in ugaša motor pri nekajsekundnih postankih. Novinka bo namenjena le evropskim kupcem, poganjali pa jo bodo 1,4- in 1,6-litrski bencinski in dizelski motorji z močjo med 75 in 115 KM – vsi seveda zadovoljujejo Euro 5 emisijski standard. To bo prvi Kiin model, ki bo poleg deljive klopi v razmerju 60/40, imel tudi povsem ravno dno (sedeži se namreč zložijo v dno), novost pa je tudi pomična zadnja klop, med drugim pa si bo mogoče omisliti – poleg številnih dodatkov – tudi zastekljeno panoramsko streho.

Prenovljeni kia cee’d
Kiin najbolje prodajani model v Evropi se je pod dirigentsko palico glavnega oblikovalca – slovitega Petra Schreyerja - pomladil in prevzel Kiin novi 'genski zapis' v obliki maske, ki ponazarja tigrovo rjovenje. Novi Kia cee’d je 25 mm daljši, krasila pa ga bosta bolj drzna in izstopajoča zunanjost. Slovenski avtomobilski hit - 1. v svojem segmentu C in skupno 3. med vsemi modeli v Sloveniji v letošnjem letu – se bo ponašal s številnimi spremembami tako zunanjosti kot notranjosti, že tako bogata standardna oprema pa je še okrepljena. Stranke bodo pri novincu najprej opazile spremenjeni štirikraki volan (znan iz atraktivnega Soula) ter prestavno ročico, nove merilnike, nov avdio sistem, dvopodročno klimatsko napravo in še marsikaj. Tehnične inovacije so pripomogle k zmanjšanju emisij CO2 – vse tja do 110 g/km in v povprečju 5% nižjih emisij v celotni paleti cee’d. Novi cee’d bo na voljo tudi s tehnologijo ISG (Idle Stop & Go, slov.: ustavi in spelji) sistemom za samodejno ugašanje in prižiganje motorja pri nekajsekundnih postankih (pri bencinskem in dizelskem motorju). Novost sta tudi sistema VMS (Vehicle Management System – sistem za pomoč pri stabilizaciji vozila), ki deluje v sodelovanju s sistemom ESP, ter HAC (Hill Assist Control – sistem za pomoč pri speljevanju v klancu), ki deluje tako po klancu navzgor kot tudi navzdol in smo ga do sedaj bili bolj vajeni pri terenskih vozilih. Povsem novi ‘U2’ 1,6-litrski dizelski motor (zamenjal predhodnika z imenom 'U') je dobil novi 6-stopenjski ročni menjalnik (serijsko pri vseh dizelskih motorjih).

Novi kia sorento
Novi 5- ali 7-sedežni (opcija) športni terenec Kia Sorento je daljši in nižji, zaznamujeta pa ga futuristični dizajn in drzna mešanica moči in dinamičnosti. Tako kot novi cee'd se tudi Sorento ponaša s hišno 'tigrovo' masko, ki bo odslej zaščitni znak vseh prihajajočih modelov najstarejšega korejskega avtomobilskega proizvajalca. Novi Sorento je luksuzni 'cruiser’, križarka, ki ponuja še več prostora in prestižnejšo kabino. Seznam povsem novih 'hightech' dodatkov je zajeten: gumb za zagon motorja, kamera v vzvratnem ogledalu za pomoč pri vzvratnem parkiranju in panoramsko strešno okno, poslovil pa se je nerodni ključ, ki ga je zamenjal zložljivi ključ (kartica za odklepanje/zaklepanje kot opcija). Sorentova šasija se je prav tako poslovila, tako da bo poslej novi Sorento imel samonosno karoserijo – težo so s tem zmanjšali za kar 215 kg in izboljšali vozne lastnosti. 4,7-metrov dolgi športni terenec je prav tako dobil bolj aerodinamično obliko, tako sedaj količnik zračnega upora znaša Cd 0,38. Kiini tržniki pričakujejo, da bo v Evropi najbolj priljubljen motor novi 2,2-litrski dizel z največjo močjo 145 kW. Prihaja z novim 6-stopenjskim ročnim ter prav tako 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Za razliko od predhodnika, ki se je zaradi svoje toge šasije bolje znašel na off-road terenu, bo novinec s samonosno karoserijo bolj namenjen asfaltnim užitkom. Prav tako se poslavlja značilno zibanje Sorenta, saj je novinec zavoljo izboljšanega vzmetenja namenjen predvsem užitku v vožnji in ne več terenskim izzivom.

Predstavitev Kiine podznamke ‘EcoDynamics’
Frankfurtski salon bo za Kio prelomnica tudi zaradi predstavitve Kiine nove podznamke ‘EcoDynamics’ – imena, ki se bo pojavljal pri vseh okolju prijaznejših modelih, ki bodo začeli prihajati na trg v bližnji prihodnosti. EcoDynamics vozila, ki jih bodo predstavili na salonu bodo opremljena z ISG sistemom, indikatorjem optimalnega prestavnega razmerja (t.i. Shift Indicator),
varčnim alternatorjem in najnovejšimi varčnimi Michelin V-let pnevmatikami z nižjim kotalnim uporom. Prihodnja vozila z oznako EcoDynamics bodo uporabljala tehnologije (gorivne celice, hibrid z bencinskim in elektro motorjem ipd.), ki zmanjšujejo emisije CO2, poleg tega pa bodo imela učinkovitejše menjalnike. Zavoljo okolju prijaznejših tehnologij EcoDynamics vozila bodo še vedno imela športno obliko, izjemne vozne lastnosti in bodo namenjena mladim po srcu. V frankfurtski ‘EcoDynamics coni' bodo na ogled trije novi modeli – hibridni Forte LPI, hibridni cee’d in hibridni Sorento.

Hibridni Kia Forte LPI Hybrid
Kia bo prvič v Evropi predstavila hibridno limuzino Forte LPI, ki se že prodaja v Evropi. Čeprav Korejci Forteja, predstavnika C segmenta, ne nameravajo prodajati v Evropi, v naslednjem letu načrtujejo na Staro celino poslati testno floto 36 hibridnih vozil Forte LPI. Testna flota bo na razpolago avtomobilskim novinarjem, ki bodo preverjali kako se vozilo obnese v vsakdanjih vožnjah in morebitno skorajšnjo prodajo vozila pri nas. Hibridnega Forteja poganja 1,6-litrski motor, ki uporablja utekočinjeni naftni plin, ki deluje v povezavi s hibridnim 15-kilovatnim elektro motorjem (105 Nm, 180- voltna litij-polimerska baterija) in brezstopenjskim CVT menjalnikom. Tu je še ISG sistem za samodejno ugašanje in prižiganje motorja pri nekajsekundnih postankih ter t.i. regenerativno polnjenje pri zaviranju. Količnik zračnega upora znaša le Cd 0,26, poraba goriva je zmanjšana na 5,6 l/100 km1, emisije CO2 so le 99 g/km.

Hibridna moč za prenovljeni Kia cee’d in novi Kia Sorento
Luč sveta bosta zagledali tudi hibridna cee'd in Sorento – oba v konceptni različici novih modelov. Nastala v evropskem R&D centru v nemškem Rüselsheimu, hibrida bosta na hudi preizkušnji na več kot stotine tisoč kilometrov po različnih evropskih avtocestah, cestah, kolovozih in kar jih je še
ostalih (brez)poti(j). Zbrani vtisi in predvsem natančni podatki bodo podali ocene, ki jih bodo uporabljali pri nadaljnjem razvoju Kiinih hibridov v naslednjem desetletju. Pogon hibridnega cee'da je podoben Fortejevemu, vendar ga poganja 1,6-litrski bencinski motor (namesto utekočinjenega naftnega plina pri LPI-ju). Hibridni Sorento poganja povsem nov Kiin 'U2' 1,6-litrski dizelski motor z dvema turbopolnilnikoma in proizvaja 120 kW (161 KM), ki bo najprej zaživel pri novih cee'dih. Dizelski motor deluje v povezavi z elektro motorjem, s prednjim pogonskim parom z novo dvojno sklopko in samodejnim menjalnikom (z možnostjo ročnega pretikanja). Emisije CO2 so zmanjšane na le 119 g/km.

 

KMAG