Kia v Parizu s štirimi svetovnimi premierami

Petek, 26 September 2008

Ob svetovni predstavitvi svojega novega modela  - urbanega križanca Soula – bo Kia 2. oktobra na pariškem avtomobilskem salonu predstavila sedem različic novinca. Prihajajoči  Soul predstavlja revolucionarno prelomnico za Kiino modelno paleto. Novincu je namenjena vloga enega ključnih modelov, ki bodo znamko popeljali med največje svetovne avtomobilske velikane (zaenkrat je Kia skupaj s Hyundaijem na 5. mestu med največjimi), saj bo po predvidevanjih pritegnil povsem nov segment evropskih in ameriških kupcev.  Soul bo segel v srca večtisočih voznikov, ki jih do prihoda pro_cee'da ni ravno mrgolelo – mladih in tistih »mladih po srcu«.

Nedvomno styling kot ga pri Kii še ni bilo!
Vodja Kiinega oblikovanja, sloviti Peter Schreyer, je nakratko o Soulovi evoluciji od prve risbe iz leta 2006 do serijskega modela povedal:  

“Kia Soul bo Kio popeljal med proizvajalce dizajnerskih vozil, po katerih bodo kupci hrepeneli. Soul, ki je osmišljen v ZDA, razvit v Južni Koreji in uglašen v Evropi, je  oblikovalsko izjemno posrečen model, ki bo uspešno ponazarjal samosvoj in prepoznaven  slog. Soul bo model, ki se mu bo težko upreti, kar bo imelo za posledico dobro prodajo tega urbanega križanca.” 

Osvobajajoča prostornost, senzacionalen zvočni sistem
Mnenja in prvi odzivi Kiinih vodilnih mož ter zastopnikov kažejo, da bo Soul kot urbani terenec kupce impresioniral s svojim slogom, barvno paleto, kakovostjo, materiali, neštetimi opremskimi možnostmi in končno obdelavo. Tisto, kar je še posebej vredno poudariti je samo sedenje v vozilu z nenavadno kombinacijo prostornosti in udobja, kar ustvarja čudovito vzdušje. 

Štirje novi modeli v Kiini »zelenem območju«
Kia bo v Parizu v svojem »zelenem območju« na ogled postavila  štiri nove modele – Kia cee’d ISG, Soul Hybrid, cee’d Hybrid in Sportage FCEV.

Ena prvih »okolju prijaznejših« tehnologij, ki bo po konceptu zaživela v serijski različici  bo novi Kia ISG (Idle Stop&Go) sistem, ki bo od začetka novega leta na voljo pri bencinsko gnanem cee'du. Inovativni ISG sistem motor samodejno ugaša (ko se vozilo ustavi ali počasi premika v prostem teku) in ponovno prižiga (ko se promet sprosti in vozilo počasi premika), kar zmanjšuje porabo goriva tudi do 15%. 

Hibridna moč za Kia Soul in Kia cee’d
Prav tako bo v Parizu tudi svetovna premiera hibridnih konceptov cee’da in Soula. Koncept hibridnega Soula bo na ogled s prozornima motornim pokrovom in dnom vozila, kar bo vsem obiskovalcem salona omogočilo ogled pogonskega in baterijskega sklopa.

»Eko« Soula poganja 1,6-litrski bencinski motor (126 KM), ki ga bo dodatno poganjal 15-kilovatni električni motor z največjim navorom 105 Nm, prenos pa omogoča Kiin CVT (continuously variable transmission) brezstopenjski samodejni menjalnik. Za manjšo porabo tudi tu skrbi ISG sistem.  Za polnjenje električnega motorja skrbi »regenerativno zaviranje«. Prototip je oblikovan tako, da njegova poraba znaša 4,9 l/100 km, količina emisij CO2 pa je 117 g/km, kar zmanjšuje emisije CO2 za 26,4%.

Hibridni cee’d, tako kot hibridni Soul, uporablja kombinacijo 1,6-litrskega bencinskega in pomožnega 15-kilovatnega električnega  motorja. Poraba goriva znaša 4,8 l/100 km, količina emisij CO2 pa 114 g/km.

Kia tudi v Evropi predstavlja svoja vozila z gorivnimi celicami
Kot del prizadevanj korporacije Kia Motors pri razvoju programu električnih vozil z gorivnimi celicami  (FCEV - fuel cell electric vehicle), je model Sportage FCEV podvržen večletnim preizkušanjem in evoluciji. Ta program že nekaj let poteka v Kiinih razvojnih centrih v J. Koreji in ZDA, sedaj pa ga je Kia prvič predstavila v Evropi. 

Več let trajajoče delo ima za posledico številne inovacije, vključno z močjo 100 kW (136 KM) z gorivnimi celicami in novo litium-ionsko polimersko 152-voltno baterijo, ki Sportagu FCEV omogoča izjemne zmogljivosti, doseg 300 km in vžig pri mrzlem vremenu (tudi nekaj stopinj pod ničlo). Sportage FCEV poganjajo z vodikom gnane gorivne celice in je v celoti plod lastnega razvoja tega najstarejšega korejskega avtomobilskega proizvajalca. 

 

KMAG