Kiine novosti v Parizu

Ponedeljek, 27 September 2010

Kia bo na skorajšnjem salonu avtomobilov v Parizu predstavila samosvoj dizajn in nove tehnologije. Največ medijskega prostora bo namenjenega - povsem razumljivo, saj gre za svetovno premiero – atraktivnemu, edinstvenemu električnemu konceptu POP, ki so ga oblikovali v Kiinem evropskem oblikovalskem centru pod taktirko legendarnega Nemca Petra Schreyerja, vodje Kiinega oblikovanja ter Francoza Gregoryja Guillauma, vodje Kiinega evropskega oblikovanja.



Konceptno vozilo kot je POP lahko naredimo le mi,” pojasnjuje Gregory Guillaume in nadaljuje: “Oblikovalci redko dobijo priložnost, da začnejo s praznim listom in je sijajno imeti takšno svobodo.”



Poleg Popa bo najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec predstavil še nekaj novosti, ki bodo tako strokovno kot širšo javnost zagotovo prepričale, da gre za enega najbolj prodornih in naprednih, obenem pa tudi največjih avtomobilskih proizvajalcev (Kia je skupaj s sestrskim podjetjem Hyundai Motor celo 4. največji avtomobilski proizvajalec na svetu!).



Evropsko premiero bo doživela povsem nova limuzina Optima, ki bo pomladi naslednje leto tako v Sloveniji kot po celi Evropi Kiin povsem novi adut v razredu D. V primerjavi s predhodnikom (v Evropi se je tržil pod imenom Magentis) je Optima daljša, nižja, širša in ima večjo medosno razdaljo. V Evropi bo Optima opremljena s tehnološkimi novostmi ter dvema novima motorjema – ‘U2’ 1,7-litrskim VGT dizelskim motorjem (136 KM) in ‘Nu’ 2.0-litrskim bencinskim motorjem CVVL (continuously variable valve lift) s170 KM.

Peter Schreyer je Optimo opisal kratko in jedrnato: “drzna, močna in vizualno športna energija.”

Tako kot je to pri Kii že nekaj let v navadi bodo Korejci tudi v Parizu predstavili okolju prijaznejše različice. 3 okoljsko ozaveščena modela – eco cee’d in eco Venga se ponašata z nižjimi emisijami, Sportage pa dobi inovativni “pol hibrid” (1.7 CRDi dizelski in 5 kW elektro motor), ki bo imel le 108 gramov CO2 na prevoženi kilometer.