Lancia delta dobila 5 zvezdic Euro NCAP

Ponedeljek, 08 September 2008

Najmlajša članica Lanciine družine se s petimi zvezdicami Euro NCAP uvršča v vrh svojega razreda na področju varnosti. Ta dosežek potrjuje posebno pozornost, ki jo Skupina Fiat posveča vsem vidikom varnosti voznika in potnikov.

Na poti do tega pomembnega rezultata so konstruktorji preučili različne tipe nezgod: frontalne in
bočne trke, prevračanje vozila ter verižna trčenja. Pozornost so namenili tudi različnim hitrostim pri katerih prihaja do trkov, različnim vrstam ovir ter zaščiti fizično zelo različnih voznikov. Opravili so 15.000 ur matematičnih izračunov, 80 poskusnih trčenj, 150 simulacij s sanmi HyGe in 100 preskusov na sestavnih delih in podsistemih. Te številke pričajo o odločni zavezi podjetja, ki je z novo Lancio Delta želelo ustvariti eno najvarnejših vozil na avtomobilskem trgu.

Doseženi rezultat je zasluga mnogih vrhunskih naprav, ki so na voljo v novi Delti. Zaščita se začenja pri napravah, ki so namenjene pasivni varnosti: 6 varnostnih blazin, tritočkovni varnostnimi pasovi z zategovalnikom in omejevalnikom zatezne sile, pet vzglavnikov, protipožarna naprava FPS ter tritočkovni nastavki za pritrditev otroških sedežev Isofix na zadnjih stranskih sedežih. Nadaljujemo lahko z zaščito potnikov, ki jo zagotavljajo karoserija, pokrov motorja, vrata in prečka v armaturni plošči. K pasivni varnosti veliko prispevajo tudi drugi elementi, kot so sedeži in volanski drog; pri njihovem snovanju je bilo upoštevano tudi obnašanje v primeru nesreče.

Nova Lancia Delta zagotavlja tudi konstantno in predvidljivo obnašanje na cesti, ter brez večjih težav omogoča korekcijo voznikovih napak ter premostitev kritičnih situacij. Poleg odličnega zavornega sistema Lancia Delta ponuja vrsto dovršenih elektronskih pripomočkov za nadzor nad
dinamičnim obnašanjem vozila, ne le pri zaviranju temveč tudi pri prenosu motorne moči na podlago. Delovanje ABS zavornega sistema dopolnjuje EBD sistem (Electronic Brake force Distribution) z elektronsko krmiljenim delovanjem, ki skrbi za porazdelitev zavorne sile med posamezna kolesa. Izpostaviti je potrebno predvsem sistem ESP (Electronic Stability Program, znan kot "Absolute Handling System"), ki se sproža v kritičnih situacijah, ko je ogrožena stabilnost vozila in pomaga vozniku ohraniti nadzor nad vozilom. Sistem, s katerim je opremljena Lancia Delta, je tehnološko izpopolnjen, saj doslej poznanemu načinu delovanja dodaja pomembne funkcije, kot sta LTF (Linearization Torque Feedback) in TTC (Torque Transfer Control). Sprožanje tega sistema je komaj opazno in niti malo moteče, zahvaljujoč predvsem t.i. »aktivnemu elektronskemu krmilu«, ki ga označuje kratica DST (Drive Steering Torque). Sistem samodejno popravlja smer vožnje ter nadzira tudi obnašanje vozila v okoliščinah, ko bi na podlagi s slabim oprijemom prišlo do prekrmarjenja vozila.

Z vsemi temi značilnostmi je Lancia Delta avto, ki je bil narejen za doseganje najvišjih standardov varnosti in zanesljivosti.

 

Avto Triglav