Lexus se v skrbi za kvaliteto izogiba proizvodnji na Kitajskem

Sobota, 17 Maj 2014

Za razliko od svojih prestižnih tekmecev se Lexus ni odločil za vzpostavitev proizvodnih kapacitet na Kitajskem, čeprav ga posledično visoke uvozne dajatve omejujejo pri prodaji vozil na tem obsežnem tržišču.

Vozila, namenjena za prodajo na kitajskem trgu, Lexus uvaža z Japonske, kar bistveno vpliva na dosežene rezultate. Maloprodajne cene so zaradi vključenih visokih uvoznih dajatev visoke; za vstopni model ES, ki je Lexusov najbolje prodajani model na Kitajskem, je potrebo odšteti vsaj 57.700 USD, medtem ko v ZDA enako vozilo stane 36.620 USD.

Tokuo Fukuichi, Lexusov predsednik mednarodnih operacij in šef oblikovanja, je v intervjuju za Reuters povedal, da ima zanj kvaliteta prednost pred količino vozil. "Nemška trojica* se ponaša s podobo znamke, ki so jo gradili tekom dolgoletne zgodovine že v preteklem stoletju, medtem ko se Lexus zaenkrat še ni dovolj vtisnil v zavest ljudi,« pravi Fukuichi in še doda: »V primeru morebitnih težav s kvaliteto bi nas naši kupci zapustili, saj je prav kvaliteta tisto, kar iščejo v Lexusu.« Po njegovih besedah je znamka sicer raziskovala možnosti lokalne proizvodnje na Kitajskem, a ni prišlo do podrobnejših pogovor ali odločitev.

Znamka Lexus, ki se na tržišču pojavlja od leta 1989, je potrebovala petnajst let, preden je začela s proizvodnjo tudi izven Japonske, v tovarni v Kanadi. Kljub temu, da večji del vozil še vedno proizvajajo na Japonskem, so lani naznanili, da leta 2015 začenjajo s proizvodnjo tudi na svojem največjem tržišču, v ZDA.

Obseg premijskega segmenta na Kitajskem naj bi do leta 2020 dosegel 2,7 milijona prodanih avtomobilov letno, s čimer bi presegel celo trenutno vodilni ameriški premijski trg.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper