Milijonti cee’d iz slovaške tovarne za slovaške Rdeče noske

Sreda, 01 Februar 2012

V Kiini slovaški tovarni so pred kratkim “zaposlili” rdečenose klovne, ki so nekaj ur skrbeli za red v proizvodnih obratih, saj so ravno takrat proizvedli milijonto vozilo. Glede na to, da en nasmeh ustvari tisoče drugih, so se v tovarni odločili, da bodo slovaškim Rdečim noskom podarili tega jubilejnega cee’da s katerim bodo lažje zabavali tamkajšnje bolne otroke po vsej državi. 41 poklicnih igralcev bo uporabljalo karavanskega cee’da z 1,6-litrskim turbodizlom za svoje redne obiske po bolnišnicah.


V tovarni v mestu Žilina so tako z jubilejnim cee’dom v petih letih delovanja dosegli pomemben mejnik. Od decembra 2006 tam proizvajajo modele Kia cee’d (v vseh treh karoserijskih različicah), športna terenca Kia Sportage in Hyundai ix35 ter manjšega enoprostorca Kia Venga. Sicer je proizvodnja modela cee’d, namenjenega izključno evropskim kupcem, že presegla številko 600.000. Trenutno se v tovarni s polno paro ukvarjajo s pripravami na proizvodnjo naslednje generacije cee’da.

Na sami slovesnosti je g. Gary A. Edwards, ustanovitelj civilnega združenja “Rdeči noski Slovaška”, skromno dejal: “Klovni bodo s tem vozilom razveseljevali bolne otroke po vsej državi.

Kia Motors Slovakia je z milijontim vozilom nadaljevala svojo tradicijo doniranja jubilejnega vozila organizacijam, ki jih najbolj potrebujejo. Podjetje je 500.000. vozilo, prav tako Kia Cee’d SW, podarilo transplantacijskemu centru v mestu Martin, ki ga je doslej uporabilo za 37 zbiralnih akcij s katerimi so izboljšali življenja 95 pacientom ne le s Slovaške, temveč tudi iz Češke, Avstrije, Italije in Belgije. Med drugim so zahvaljujoč tej donaciji prvič v zgodovini tega centra opravili transplantacijo tankega črevesa, saj so se s tem cee’dom pripeljali italijanski kirurgi. Do zdaj so njihovi zaposleni prevozili več kot 100.000 kilometrov, kar jim je bistveno pomagalo pri tem, da so postali najboljši slovaški center za zbiranje organov.

Civilno združenje klovnov Rdeči noski je na Slovaškem aktivno od leta 2004. Karavanski cee’d_sw bo klovnom omogočal kar 90 obiskov bolnišnic na mesec s katerimi bodo nedvomno razveselili več kot 27.000 bolnih otrok letno in jim vsaj za kratek čas preusmerili pozornost stran od preiskav, terapij in okrevanj daleč od doma.

Kiana tovarna na Slovaškem je v lanskem letu zabeležila 10-odstotno rast v proizvodnji vozil (252.000 vozil) in 12-odstotno pri proizvodnji motorjev (359.000 motorjev). Zaradi uvedbe tretje izmene imajo pri najstarejšem korejskem proizvajalcu za cilj letos proizvesti 285.000 vozil. Gledano po posameznih modelih so največ dela imeli s Sportagem, saj so jih v 2011 naredili 101.000, kar je predstavljalo kar 40% celotne proizvodnje. Cee’d je sicer s 103.000 primerki (41% celotne proizvodnje) bil še bolj priljubljen, vendar gre v tem primeru za 3 karoserijske različice, za omenjenima modeloma pa je kar precej zaostala Venga z 11.000 primerki (4% celotne proizvodnje). Preostalih 36.000 vozil pa predstavljajo primerki sestrskega športnega terenca Hyundai ix35, ki so jih tam proizvajali do junija 2011.

Kia Motors Slovakia je v začetku leta zagnala še 3. izmeno in povečala število zaposlenih na skupno 3.900. Čeprav tovarna nemoteno deluje, trenutno tam potekajo obsežne priprave na proizvodnjo novega cee’da, ki bo že aprila zapeljal na evropske ceste.

Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper