Nemški TÜV Kia cee'du podelil okoljska certifikata

Petek, 09 Maj 2008

Korporacija Kia Motors je pred kratkim prejela dva pomembna mednarodna certifikata, ki potrjujeta, da sta dizajn in proizvodni proces Kia cee'da zares okolju prijazna.

Svetovno priznani, nemški TÜV NORD je Kii na slavnostni prireditvi v korejskem Seulu podelil priznanji DFE (Design for Environment) in LCA (Life Cycle Assessment). Gre za okoljska certifikata, ki ju je Kia prejela po nekajmesečnih strogih pregledih oblikovanja in obratovanja slovaške tovarne. Kia cee’d, ki je bil oblikovan in se proizvaja v Evropi, je prvi korejski avtomobil, ki je prejel takšni priznanji.

Cee'd je, ne samo za Kio, temveč tudi za ostala dva korejska proizvajalca, dosegel kar nekaj mejnikov: poleg teh dveh okoljskih priznanj in lansko leto prejetega ISO 14001 je cee'd kot prvi korejski avtomobil osvojil maksimalnih 5 zvezdic po EuroNCAP preizkusnih trkih ter zasedel odlično 7. mesto v izboru za evropski avto leta 2007 in zmagal v osmih evropskih državah pri izboru za avto leta.

Certifikat DFE (ali ISO 14062) ocenjuje v kolikšni meri je vozilo okolju prijazno že od samega oblikovanja in razvoja, poleg tega pa še razgradljivost vozila ter njegovo stopnjo nadaljnje reciklaže. Za izpolnitev pogojev za pridobitev certifikata DFE mora avtomobilska tovarna najprej pridobiti ISO 14001, ki ga je Kiina slovaška tovarna pridobila lansko leto.

LCA (ali ISO 14040) ocenjuje tako celoten proces izdelave vozila kot njegov življenjski cikel in vpliv na okolje, vključno z izbiro materialov. Cee’dovi motorji so narejeni iz aluminija (zmanjšana teža za 15 kg) s čimer so dosegli manjšo porabo goriva in zmanjšali količino izpusta škodljivih emisij. Oblazinjenje vrat je npr. narejeno iz kenafa - azijske vlaknine podobne juti - in je zelo primeren za reciklažo. 

TÜV NORD in ostale TÜV-ove podružnice zaposlujejo okoli 8.000 inženirjev, ki izvajajo različen nadzor in preverjanja tako okoljskih kot tudi ostalih standardov. Okoljski certifikati, ki jih podeljuje TÜV NORD so eni najbolj zahtevnih standardov.  Za primerjavo naj navedemo, da sta Mercedes S razreda (letnik 2005) in C razreda (letnik 2006) prejela tako certifikat DFE kot LCA, medtem ko sta Volkswagen Passat in Golf (letnik 2007) prejela le certifikat LCA.

Ob tem je treba povedati, da konec leta prične serijska proizvodnja »eco« cee'da – modela narejenega na osnovi 3- in 5-vratnega cee'da, ki se bo ponašal z zelo nizkimi emisijami CO2 in ostalimi praktičnimi ekološkimi rešitvami (samodejno ugašanje motorja pri več kot nekajsekundnih mirovanjih vozila, izboljšan količnik upora zraka ...).

 

KMAG