Novi audi R8 bo imel laserske žaromete

Ponedeljek, 02 Marec 2015

Audi je razkril žaromete novega R8 in s tem pokazal prve tehnične posebnosti tega superšportnega modela, ki ga bodo predstavili na avtomobilskem salonu v Ženevi. R8 ima vgrajene LED-žaromete, ki so opcijsko lahko kombinirani z laserskim modulom za dolge luči.

Novi audi R8 je že v osnovi opremljen z LED-žarometi, ki s 37 svetlečimi diodami v posameznem žarometu opravijo vse svetilne funkcije. Za doplačilo pa je premierno na voljo laserska tehnologija za dolge luči. Posebnost laserskih luči so zmogljive laserske diode, ki iz zelo majhnega elementa ustvarijo veliko količino svetlobne energije. Zato imajo laserske dolge luči v primerjavi z LED-dolgimi lučmi skoraj dvakrat večji doseg. V posameznem žarometu je vgrajen laserski modul, ki vključuje štiri visoko­zmogljive laserske diode. V modulu se združijo štirje intenzivno modri laserski žarki, ki jim fosforjev konvertor svetlobo pretvori v čisto belo. Prepoznavni znak laserskih žarometov je moder svetlobni podpis.

Laserski žaromet za dolge luči je bil premierno predstavljen poleti 2014 v Audiju R8 LMX, posebni predserijski izdaji modela R8. Tik pred tem so ga uporabili v dirkalniku Audi R18 e‑tron quattro na 24-urni dirki v Le Mansu. Laserski žaromet je najnovejša serijska tehnologija iz dolge vrste svetilnih inovacij. Leta 2004 je Audi na tržišču prvič predstavil LED-tehnologijo – za dnevne luči modela Audi A8 L W12. Novi Audijevi modeli že lahko vsebujejo inteligentne matrične LED-žaromete, z modelom R8 pa prihaja še laserski žaromet za dolge luči.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper