Novi kii sportage in optima prejeli iF nagrado za dizajn

Četrtek, 16 December 2010
Kia je na razglasitvi dizajnerskih nagrad iF za leto 2011 postala kar dvojni zmagovalec, saj so prejeli prestižni oblikovalski nagradi za nova modela – športnega terenca Sportage in luksuzno limuzino Optima. Poleg dizajna strokovna žirija kandidate ocenjuje na osnovi številnih kriterijev kot so izdelava izdelka, stopnja inovativnosti, okoljska prijaznost, ergonomičnost in varnost. Eden ključnih poudarkov letošnjega ocenjevanja je bil imidž blagovne znamke.



Od leta 1953 je iF nagrada za dizajn ena najpomembnejših nagrad za odličnost v dizajnu. iF nagrada je nastala pod okriljem hanoverskega Sejma tehnike in tehnologije, kjer so predstavljali izdelke dobrega industrijskega dizajna. Za nagrade se je v 16 kategorijah potegovalo kar 2.756 udeležencev iz 43 dežel. Novi Kia Sportage in Kia Optima sta zmagala v kategoriji dizajna prevoznih sredstev (Transportation Design).
Uradna predstavitev in podelitev iF nagrad za dizajn bo sicer 1. marca 2011, (tradicionalno) prvega dne CeBIT-a (največjega svetovnega sejma informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij). Takrat bo tudi odprtje posebne razstave vseh nagrajenih izdelkov v hanoverskem razstavnem centru. Razstava bo trajala do avgusta 2011, pričakujejo pa nekaj sto tisoč obiskovalcev.

Nagrajena 3. generacija Sportaga beleži bistven napredek v dizajnu kompaktnih športnih terencev. Novinec uspešno uteleša novo vizualno dinamičnost, saj združuje ključne značilnosti tovrstnih vozil (povišan položaj sedenja, okrepljen občutek varnosti in odmaknjenost od tal) in atraktivnost urbanega avtomobila. Bistven del Sportagevega dizajna sta njegova višina in nizka okna. Da pri varnosti novega Sportaga ne gre zgolj za občutek je dejstvo, da je na najnovejših preizkusnih trkih po Euro NCAP prejel maksimalnih 5 zvezdica. Enako, najvišjo oceno, so od leta 2007, ko je luč sveta zagledal cee’d, prejeli prav vsi Kiini novi modeli.



Dinamična in moderna Kia Optima se je v Evropi premierno predstavila na septembrskem pariškem avtomobilskem salonu. Na domačem korejskem tržišču se je luksuzna športna limuzina takoj ob prihodu zavihtela na sam vrh D-segmenta in je sploh prva Kia, ki ji je to uspelo. Kia Optima je popolnoma novi model, ki uteleša vse tisto, kar oblikovalec Peter Schreyer razume kot pogumno, športno in energično vizualno identiteto.

Letošnji nagradi nista prvi Kiini nagradi na področju dizajna, saj je manjši enoprostorec Venga lansko leto prejel nagradi iF in red dot za dizajn, slednjo je prejel tudi model Soul.