Novi Škodin tehnološki center

Sreda, 31 December 2008

V češkem mestu Mladá Boleslav so danes prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave družbe Volkswagen AG, ter zastopnika družbe Škoda Auto Reinhard Jung, predsednik uprave, in dr. Eckhard Scholz, član uprave in odgovorni za tehnični razvoj, slavnostno odprli novo tehnološko središče družbe Škoda Auto.. 

Z gradnjo novega središča je Škoda Auto okrepila svoj položaj na področju tehnološkega razvoja v celotnem koncernu. Z investicijo v višini 1.159 milijonov CZK so odprli 300 novih delovnih mest, predvsem za strojne in elektrotehnične inženirje ter ostale visokokvalificirane kadre. Prosta mesta so se postopoma polnila že od leta 2005 dalje, pri čemer se število strokovnjakov s področja tehničnega razvoja največje češke avtomobilske tovarne nenehno povečuje. Od leta 1996 pa do druge polovice letošnjega leta se je število zaposlenih pri družbi Škoda Auto na tem področju z 925 povečalo na 1.563.

Posledično se je povečala tudi celotna površina oddelka za tehnični razvoj, in sicer kar za približno 70 %, tako da znaša 44.432 m2. Razširitev palete modelov, vedno višje tehnične in zakonodajne zahteve kot tudi vse zahtevnejše želje strank so bile povod za nove prostore.

»Z višjih tehničnih šol na Češkem prihajajo visokokvalificirani kadri, ki se s svojim znanjem in izkušnjami v svetovnem merilu uvrščajo na sam vrh. Zato je logično, da stremimo k okrepitvi položaja strokovnega središča družbe Škoda Auto, ki aktivno sodeluje pri avtomobilskem razvoju v okviru koncerna Volkswagen in s tem tudi v svetovnem okviru,« je poudaril prof. dr. Martin Winterkorn.

»Novo Škodino tehnološko središče je ključnega pomena pri podpori znanosti in njenem uveljavljanju v praksi na Češkem. Najsodobnejši sistemi za analize in testiranja v tehnološkem središču ponujajo številne možnosti za bodoče diplomske in doktorske naloge in so tako idealna dopolnitev študiju. Prihodnost družbe Škoda Auto v mestu Mladá Boleslav temelji na proizvodnih obratih in vrhunskem tehnološkem središču,« je dejal Reinhard Jung.

 »Gradnja novega tehnološkega središča je del dolgoročne strategije širitve tehničnega razvoja družbe Škoda Auto, hkrati krepi njen položaj na področju raziskav v okviru koncerna in je nadaljevanje dolge tradicije razvoja in proizvodnje vozil na Češkem,« je dodal dr. Eckhard Scholz.

Novo tehnološko središče stoji na ozemlju nekdanje industrijske in skladiščne cone, poleg prvotnega poslopja za tehnični razvoj. Ker se objekt nahaja na poplavnem območju, je zgrajen na pilotih, tako da je v pritličju urejeno parkirišče za 300 testnih in službenih vozil. Sredi leta 2009 bo objekt dokončno opremljen z ustrezno tehnologijo in bo takrat tudi začel v celoti obratovati. Poleg pisarn bodo v novem središču tudi laboratoriji in delavnice za razvoj avtomobilske elektronike in elektrike, razvoj šasij in agregatov, zvočni laboratoriji, posebni prostori za simulacijske učinke sončne svetlobe in teste v simuliranih klimatskih pogojih ter svetlobni tunel.

tj. 45 milijonov EUR – v skladu z aktualnim tečajem 25,70 CZK/1 €

 

 

Porsche Slovenija