Od leta 1905 izdelanih 15 milijonov škod

Četrtek, 07 Februar 2013

Škoda je izdelala 15-mili­jon­ti avtomobil. Jubilejno vozilo – srebrna Škoda Octavia tretje generacije – je s tekočega traku zapeljalo v Škodini matični tovarni v Mladi Boleslav. Vozilo bodo uporabljali kot VIP-limuzino v Škodinem tehnološkem središču Česana.


15 milijonov škod je nastalo v 108 letih. Škoda pa napoveduje krepko pospeševanje prodaje, ki bi nasldenjih 15 milijonov prineslo v približno 10 letih.

Mejnik z oznako 15 milijonov priča o pospeševanju rasti znamke Škoda. V začetku leta 2012 so v Škodi izdelali 14-milijonti avto. Ena tretjina, oziroma približno pet milijonov vozil, je s tekoče­ga traku zapeljala samo v preteklih šestih letih. Leta 2012 je bilo prodanih 939.200 Škodinih vozil, kar je več kot kdajkoli prej v enem letu. Do leta 2018 namerava ta avtomobilski proizvajalec prodajo v svetovnem merilu povečati na najmanj 1,5 milijona vozil letno. Največjo modelsko ofenzivo v zgodovini družbe so uspešno začeli z modeli Škoda Citigo, Rapid in zdaj z novo Škoda Octavio. V letu 2013 bo Škoda predstavila skupno osem novih ali prenovljenih vozil.

"Vsi zaposleni pri Škodi smo zelo ponosni na milijonski jubilej," je dejal predsednik Škodi­ne uprave prof. dr. h.c. Winfried Vahland. "15 milijonov izdelanih avtomobilov na odličen način priča o izjemnem razvoju znamke Škoda. Vozila izdelujemo že 118 let, avtomobile pa od leta 1905. S tem se uvršamo med tiste avtomobilske znamke, ki se v svetovnem merilu ponašajo z najbogatejšo tradicijo," je dodal Vahland.

Octavia ostaja glavni adut Škode
V teh dneh je stekla prodaja nove škode octavie v Nemčiji in na Češkem, v prihodnjih tednih bodo sledili še drugi trgi. "Škoda Octavia je srce znamke in daleč najbolje proda­jani Škodin model," je povedal glavni v družbi Škoda. V letu 2012 je znašal delež Octavie v skupnem obsegu Škodine globalne prodaje okrog 44 %. Octavia od vseh avtomobilov najbolje simbolizira zgodbo o hitrem uspehu znamke v preteklih dveh desetletjih. Od leta 1996 je bilo kupcem prodanih okrog 3,75 milijona vozil Octavia.

Naložbe v prihodnost znamke Škoda doma
Škoda se je – med drugim tudi za proizvodnjo nove generacije modela Octavia – lotila enega najobsežnejših projektov posodobitve in širitve v zgodovini matične tovarne v Mladi Boleslav. Osnovni cilj: povečanje kapacitet na proizvodni liniji za nova Škodina modela Octavia in Rapid v Mladi Boleslav, in sicer z 800 na 1.200 vozil dnevno. S tem namenom so v tovarni Mladá Boleslav med drugim postavili nov obrat za izdelavo karoserij in popolnoma avtomatizirano lakirnico za notranje dele karoserij. Še v tem mesecu bodo tam začeli z realizacijo nove, zelo ekološko usmerjene linije stiskalnic. Poleg modelov Octavia in Rapid bodo v Mladi Boleslav na dodatni proizvodni liniji izde­lovali tudi model Škoda Fabia.


Družina škod fabia in roomster

V Škodini tovarni Kvasiny so nazadnje proizvodne kapacitete za model Yeti podvojili na 100.000 vozil letno. Poleg tega je Škoda to tovarno posodobila, da bi v njej z januarjem 2013 lahko stekla tudi proizvodnja modela Roomster. Do konca leta 2012 so Roomster izdelovali v Škodini tovarni Vrchlabí. Škoda je v selitev proizvodnje investirala okrog 7,2 milijona evrov.

Selitev proizvodnje Roomsterja v Kvasiny sodi v sklop preusmeritve tovarne Vrchlabí v tovarno za izdelavo izključno avtomobilskih komponent. Od oktobra 2012 tam za koncern Volkswagen izdelujejo menjalnike DQ200 z dvojno sklopko, na kratko DSG. Češka družba je v preureditev tovarne za potrebe proizvodnje menjal­ni­kov DSG skupaj s koncernom Volkswagen investirala okrog 170 milijonov evrov.

Naložbe v rastoče trge
Za načrtovano rast Škoda tudi na Kitajskem, v Rusiji in v Indiji širi svoje kapacitete:

Na Kitajskem od konca leta 2012 v sodelovanju z družbo Shanghai Volkswagen izdelu­je­jo model Yeti. Tam bodo letos na trg poslali tudi kitajsko različico Rapida in kasneje tudi novo Octavio.


Škoda rapid za kitajski trg je precej drugačna od te, ki jo poznamo v Evropi

V Rusiji je pred nekaj tedni v tovarni družbe GAZ v Nižnem Novgorodu stekla proizvod­nja kompaktnega športnega terenca Yeti. Od sredine leta 2013 bodo v Nižnem Novgo­rodu izdelovali tudi novo Octavio za rusko tržišče. Za pomlad 2014 pa je poleg tega v načrtu tudi začetek proizvodnje novega Rapida za rusko tržišče.

V Indiji od leta 2011 v tovarni Pune med drugim izdelujejo kompaktno limuzino Rapid za lokalno tržišče.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper