Peter Schreyer prejel častni doktorat britanskega Royal College of Art

Sreda, 06 Junij 2007

Vodja Kiinega oblikovalskega centra, Peter Schreyer je prejel častni doktorat znamenite britanske univerze Royal College of Art kot priznanje za vse njegove prispevke oblikovanju avtomobilov. Tradicionalna slavnostna podelitev je bila v znameniti londoski dvorani Royal Albert Hall.

Človek, katerega zadnja stvaritev je koncept ex_cee’d cabrio, ki ga je za Kio premierno predstavil na marčevskem ženevskem avtomobilskem salonu in nakazuje v katero smer bo šel Kiin dizajn, je šele četrti avtomobvikski oblikovalec, ki je prejel to prestižno priznanje. Častne doktorate Royal College of Art so iz avtobilske panoge pred njim prejeli le trije: Italijana Sergio Pininfarina in Giorgetto Giugiaro ter ustanovitelj vozil Lotus –Anglež Colin Chapman. Od leta 1967, ko so prvič podelili ta priznanja, se zdi kot da ta častni doktorat predstavlja vodič ‘kdo je kdo v umetnosti in oblikovanju’, letošnja nagrajenca sta še britanska umetnica ciprsko-turškega rodu Tracey Emin ter glasbenik in producent Brian Eno (dolgoletni producent legendarne irske skupine U2).

53-letni Bavarec je študiral industrijsko oblikovanje na minhenski Fachhochschule. Preden se je leta 1980 pridružil Audiju je na Royal College of Art v študijskem letu 1979/80 dobil  Audijevo štipendijo. Po končanem študiju je nadaljeval na Audiju in Volkswagnu, kjer je oblikoval modele kot sta Audi TT ter novega hrošča VW Beetle. Leta 2006 je po dolgoletnem uspešnem delu zapustil skupino VW postal glavni oblikovalec Kiinega oblikovalskega oddelka. Ob tej priložnosti je Schreyer dejal: “Zelo sem ponosen, da sem prav jaz prejel to priznanje,” in nadaljeval z besedami: “To me bo samo še bolj spodbudilo pri svojem delu za Kio, ki mi je dala edinstveno priložnost, da nanovo oblikujem njihovo modelno paleto in značaj o čemer sanja vsak oblikovalec. Začeli smo s konceptom ex_cee’d, septembra pa bomo na frankfurtskem salonu avtomobilski svet presenetili z novim vznemirljivim konceptom, ki bo razkril v katero smer bo šlo Kiino oblikovanje v prihodnje.”

 

KMAG