Poslovni rezultati Ferrarija

Torek, 03 November 2009

Ferrarijev upravni odbor, ki mu predseduje Luca di Montezemolo, je preučil rezultate poslovanja devetih mesecev 2009. Številke potrjujejo trend iz prve polovice leta, rahlega padca glede na leto 2008, ki je bilo rekordno leto poslovanja v celotni zgodovini Ferrarija. Tretji kvartal leta 2009 se je končal s prihodki v višini 396 milijonov evrov (450 v enakem obdobju lani) in z 1.454 vozili predanih kupcem (-4.3%).

Ferrari je povečal svoj tržni delež v vseh državah, kjer je prisoten. Gre za segment, ki je padel za 40%.

Skupni dohodki v prvih devetih mesecih leta 2009 dosegajo 1.287 milijonov evrov
(1.419 milijonov evrov v enakem obdobju 2008), med tem ko je bilo predano kupcem 4.680 vozil
(-6.9%), kar je prineslo 176 milijonov evrov dobička iz poslovanja (243 milijonov v lanskem letu).

V upravni odbor direktorjev sta bila imenovana dva nova člana: Alessandro Gianni, ki predstavlja Fiat Group (delničar Ferrarija) in Khaldoon Khalifa Al Mubarak, izvršni direktor  Mubadala, ki ima različne visoke funkcije v ostalih podjetjih v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih.  Nova člana sta nadomestila Jeana Todta, ki je bil odstavljen v marcu in Ferruccia Luppija, ki je zapustil odbor konec septembra.

Številni prekomorski trgi so se izkazali kot izjemno pozitivni in še vedno kažejo tak trend; predvsem Bližnji Vzhod in  Azijsko- pacifiški prostor, vključujoč Kitajsko z njeno davčno politiko obdavčitve luksuznih predmetov.

Ferrari bo v Pekingu 3. novembra proslavil pet let svojega dela na Kitajskem s posebnim dogodkom. Prav na ta dan bodo izvedli dražbo 599 GTB Fiorano, katerega zunanjost, po zaslugi kitajskega umetnika LuHua, posnema videz počenega starodavnega kitajskega porcelana. Iztržek dobrodelne dražbe bo namenjen šolanju mladih inženirjev za področje avtomobilizma, ki bodo imeli možnost stažirati v Maranellu in študirati na milanski Politecnici.

 

Avto Triglav