Požrtvovalnost je ekipi Red Bull Škoda v Mehiki prinesla 2. mesto

Ponedeljek, 11 April 2011
Juho Hänninen in Mikko Markkula (FIN), voznika ekipe Red Bull Škoda, sta nastop na uvodni preizkušnji prvenstva S-WRC v okolici mesta Leon v Mehiki zaključila z 2. mestom. Po napaki na začetku prve petkove etape sta se postopoma približevala tekmecem, vendar jima kljub ostremu napadu v končni razvrstitvi ni uspelo doseči več kot 3. mesta. Nato Nasser Al-Attiyah po dirki ni opravil končnega tehničnega pregleda in je bil zato diskvalificiran, Hänninen in Markkula pa sta se tako na lestvici povzpela mesto višje. Glede na prihodnje dirke ta dosežek predstavlja odlične temelje in motivacijo za ekipo.



Na uvodni preizkušnji prvenstva S-WRC so tekmovalci v štirih dneh morali prevoziti 365 km. Dirka je bila zahtevna tako za voznike kot tudi za vozila, predvsem zaradi visoke temperature vozišča (več kot 33 stopinj Celzija) in vzponov z nadmorsko višino kar 2.700 m.

Rally v Mehiki se je začel z uvodno preizkušnjo po mestu Leon, dolgo 1,05 km, kjer sta Juho Hänninen in Mikko Markkula na visokem robniku poškodovala podvozje svoje Škode Fabie S2000. Kljub vsemu sta po prvem dnevu v kategoriji S-WRC osvojila 3. mesto in v cilj prispela le 1,7 sekunde za Nasserjem Al-Attiyahom in 0,5 sekunde za Martinom Prokopom.

Hitrostna preizkušnja je v polnem razmahu sledila v petek, ko so vozniki morali prevoziti devet etap (skupno 143 km). Dan se je začel s paniko v garaži, ko so mehaniki in ekipa ugotovili, da morajo v celoti zamenjati krmilni sistem in premnik na zadnji premi – mehanikom ekipe Red Bull Škoda je to uspelo v dovoljenih 15 minutah, njihov požrtvovalni "šov" pa so z bučnim aplavzom nagradili navijači. Žal pa je Juho Hänninen že na prvi etapi naredil napako, ko se je njegovo vozilo zavrtelo in zdrsnilo s ceste. Kot je pozneje povedal Juho, je bil zaostanek 2 minut, ki sta jih s sovoznikom potrebovala, da sta vozilo spravila nazaj na cesto, prevelik, da bi ga lahko nadoknadila. Med naslednjim postankom so mehaniki nato iz previdnosti zamenjali menjalnik. Ekipa Red Bull Škoda je bila po 2. dnevu na 4. mestu, več kot 2 minuti za vodilnim Nasserjem Al-Attiyahom v Fordu. Spremembe nastavitev vozila, ki so jih v soboto zjutraj na vozilu izvedli mehaniki, so v zasledovalni dirki Juhi Hänninenu dale nov zagon – prvi t. i. power-stage je osvojil z 19-sekundno prednostjo in tako počasi začel zmanjševati zaostanek.

Nedeljska preizkušnja (skupno 62 km) se je začela z najverjetneje najtežjo etapo od vseh– dolga je bila 29 kilometrov in polna nevarnih kamnov. Juho se je odlično odrezal in zaostanek zmanjšal za dodatnih nekaj sekund, nato pa se je pri naslednji etapi preveč gnal in vozilo prevrnil na streho. Kljub temu, da je s poškodovanim vozilom uspel nadaljevati dirko že po 14 sekundah, je zapravil priložnost, da bi izboljšal uvrstitev. Zadnja etapa zato ni prinesla večjih sprememb. Vendar pa je Nasser Al-Attiyah kmalu spoznal, da so predpisi in tehnična pravila na svetovnem prvenstvu resnično stroga in neusmiljena. Tehnični odbor, ki je zadolžen za končni tehnični pregled, je ugotovil, da prezračevalni sistem njegovega vozila ni skladen s pravili, zato so ga diskvalificirali. Posledično se je Juho Hänninen povzpel na 2. mesto. Končna razvrstitev: 1. Martin Prokop (CZE), 2. Juho Hänninen (FIN) + 1,13,7.