Pred 25 leti je umrl Enzo Ferrari

Sreda, 14 Avgust 2013

Na današnji dan, pred 25 leti, je v starosti 90 let umrl legendarni dirkač in ustanovitelj znamke Ferrari – Enzo Ferrari. V nedeljo 14. avgusta 1988 se je od njega z obžalovanjem poslovil celoten avtomobilski svet. Ferrari ta dan obeleži vsako leto na poseben način.


Enzo Ferrari na začetku kariere - kot dirkač in mehanik pri Alfa Romeu

Pri Ferrariju verjamejo, da je ustanovitelj znamke še vedno močno zasidran v srcih ljubiteljev ferrarijev, lastnikov, sodelavcev, prijateljev, … Zato že nekaj let Ferrari poziva vse, ki želijo izraziti svoje misli o ustanovitelju Ferrarija, da v angleščini ali italijanščini napišejo svoje sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Najbolj pomembna sporočila bodo v naslednjih nekaj dneh objavili na spletni strani formula1.ferrari.com.


Enzo Ferrari, Nikki Lauda - večkratni prvak F1 in Luca di Montezemolo - vodja Ferrarijeve F1 ekipe od leta 1974

Enzo Ferrari se je rodil 18. februarja 1898 v Modeni. Trmasti mož je delo iskal pri FIATu, a so ga zavrnili, sprejet pa je bil pri Alfa Romeu, kjer je delal kot mehanik in dirkač ter dosegel več dirkaških uspehov. Leta 1929 je ustanovil dirkaško moštvo Scuderio Ferrari, ki je pripravljala in dirkala z avtomobili Alfa Romeo. Leta 1947 je ustanovil svojo znamko Ferrari S.p.A. Skozi burno življenje, vse do svojega devetdesetega leta, je ostal neposredno prisoten v Ferrariju in širom sveta znan kot "il Commendatore" - poveljnik.

Aleksander Praper