Predsednik Luca di Montezemolo zapušča Ferrari

Sreda, 10 September 2014

Šarmanten vitek moški, z daljšimi sivkastimi lasmi, ki si je v avtomobilski industriji zaslužil veliko spoštovanje zaradi izjemnega dviga ugleda in dobičkonosnosti Ferrarija, po 23 letih zapušča to legendarno znamko. Sicer bodo še danes znane podrobnosti, a očitno se Luca di Montezemolo ne strinja z načrti spornega »velikega šefa« koncerna Fiat-Chrysler Automobiles (FCA), Sergia Marchionneja.

Marchione in Montezemolo bosta še danes spregovorila o tej pomembni menjavi, a odhajajoči predsednik Ferrarija je že podal izjavo:

"Ferrari bo imel pomembno vlogo v okviru FCA skupine v prihajajoči flotaciji na Wall Streetu. To bo odprlo novo, drugačno fazo, za katero mislim, da jo mora voditi izvršni direktor FCA skupine.

To je konec dobe zato sem se odločil, da zapuščam moj položaj kot predsednik po skoraj 23 čudovitih in nepozabnih letih, poleg tistih, ki sem jih ob Enzu Ferrariju preživel v sedemdesetih.

Še posebej se zahvaljujem izjemnim ženskam in moškim v Ferrarijevi tovarni, pisarnah in na dirkališčih ter po trgih širom sveta. Bili so resnični arhitekti spektakularne rasti podjetja, njegovih številnih nepozabnih zmag in njegove preobrazbe v eno najmočnejših znamk na svetu.

Toplo slovo in zahvale sporočam tudi vsem našim tehničnim in poslovnim partnerjem, našim prodajalcem in še posebej našim strankam ter zbirateljem, katerih strast delim s polnim srcem.
Moje misli se dotikajo tudi vseh naših ljubiteljev, ki so nas vedno podpirali z velikim navdušenjem, še posebej skozi najtežje trenutke Scuderie.

Ferrari je najbolj čudovita znamke na svetu. Biti njegov vodja mi je bilo v velik privilegij in čast. V teh letih sem temu posvetil vso svojo pozornost in zagnanost. Skupaj z mojo družino je to bila in je še najbolj pomembna stvar v mojem življenju.

Delničarjem, še posebej Pieru Ferrariju, ki mi je vedno stal ob strani, in vsem v podjetju, želim še veliko let uspehakakršnega si Ferrari zasluži!«
 

Opomba uredništva: Izvršni direktor FCA skupine, Sergio Marchionne, je v zadnjih letih s svojimi potezami postal trn v peti številnim ljubiteljem italijanskih avtomobilov in požel zelo veliko neodobravanja s svojo očitno naklonjenostjo ameriški avtomobilski industriji ob hkratnem zanemarjanju italijanskih znamk Fiat, Lancia in Alfa Romeo. Marchionne praviloma vsaka štiri leta objavi nov rešilni plan teh italijanskih znamk, a doslej še nobenega ni uresničil niti blizu napovedane mere. Zato kljub rešitvi propadajaočega Chryslerja in njegovi pripojitvi Fiatu, kar je ustvarilo eno največjih globalnih avtomobilskih skupin, v očeh analitikov in novinarjev izgublja zaupanje. Slovo karizmatičnega Montezemola bo nedvomno močan klic lastnikom, da se zamislijo o prihodnosti italijanskega dela FCA pod takšno taktirko.


Aleksander Praper